Stem !

Sunt unele povesti care refuza sa se povesteasca …

De la o varsta incepand am crescut printre oameni bolnavi. De la o varsta incepand am trait suferinta lor odata cu ei, le-am simtit durerea, tristetea, neputinta fizica de a depasi boala, lupta unui psihic in forma olimpica cu un  fizic pe cale de abandon. Incet, incet am murit odata cu ei, am murit odata cu oamenii bolnavi, imbolnavita la randul meu de imposibilitatea miracolului. Privindu-i cum se sting cautam miracolul, pe Internet se vehiculau multe miracole, prafuri de tot felul, pudra vulcanica, regimuri impinse la extrem, credinta ca motor interior. Privindu-i cum se sting, stingandu-ma odata cu ei, cautam disperata raspunsuri la intrebari fara raspuns evident gasind viata injusta, nemernica, partinitoare, o lume impartita in doua tabere inegale, tabara celor cu gene compatibile contextului si tabara celorlalti, celor oropsiti de soarta, celor dependenti de naravurile unui fulg de papadie in bataia vantului „sa declansam? sa nu declansam? ”

Privindu-i cum se sting, stingandu-ma odata cu ei, imi doream sa ma fi nascut putin mai tarziu, putin mai incolo, putin mai departe, intr-o epoca in care sa fi existat posibilitatea alegerii, intr-o epoca in care sa fi existat posibilitatea anticiparii, intr-o epoca in care fulgul de papadie ar fi putut fi impotriva bataii vantului.

Din pacate dorinta mi-a ramas atunci doar dorinta si eu le-am supravietuit, lor, celor stinsi, eu stinsa doar pe jumatate am ajuns intr-un sfarsit in epoca in care as fi dorit sa ma nasc, in epoca in care imposibilul a devenit posibil, epoca in care se poate pacali soarta inca de la nastere, epoca celulelor stem recoltate la nastere (*) si conservate pentru cazuri exceptionale.

Unele povesti se povestesc singure … http://www.cordcenter.ro/povesti-de-succes.html

Daca accept principiul „manipularii celulare a bolii” ? Desigur, il accept si-l doresc generalizabil la scara mare si mai ales accesibil tuturor „pachet implicit propus la nastere”.

Daca ma intreb in ce fel acest pas tehnologic va schimba viata celor ce vor putea beneficia? Desigur, ma intreb si incerc sa-mi imaginez posibile raspunsuri.

Consider un mare pas inainte posibilitatea de a rapune boala prin mijloace „naturale”, corpul regenerat prin propriile mijoace, pasarea Phoenix regenerata din propria cenusa, celule moarte inlocuite cu celule vii, capabile sa la inlocuiasca si sa le faca treaba celor duse. Raspunsul omului adaptat la context. Un context creat dupa chipul si asemanarea lui sau un context mostenit. Un remediu „anti-greva” celulara.

Consider suferinta drept cea mai mai povara data omului si implicit, orice mijloc de a o ocoli drept un dar picat din cer. Pentru ca orice om are dreptul la o a doua sansa. As vrea sa cred ca datorita celulor stem toti oamenii ar putea muri doar … din batranete si plictisiti de viata. As vrea sa cred ca toti oamenii ar putea odata si odata sa poata muri doar de batranete, ca toti oamenii ar putea avea mijloacele necesare a-si anticipa viitorul cu „pachete celule stem recoltate la nastere”  (http://www.cordcenter.ro/recoltare-celule-stem.html) as vrea sa cred ca toti oamenii ar putea supravietuii bolii in conditii decente, social acceptabile, ca foametea si saracia ar putea fi odata si odata eradicate, as vrea sa cred ca „pachetele stem recoltate la nastere” ar putea deschide noi oportunitati vietii focalizandu-i atentia pe altceva decat pe boli incurabile, as vrea sa cred ca am putea construi, pe principiul ca toti suntem egali in fata mortii”, un nou principiu etic „toti suntem egali in fata vietii”, as vrea sa cred ca „celulele stem recoltate la nastere” nu sunt decat primul pas, temeinic si bun in directia unei vieti mai bune si mai lungi pentru toata lumea. As vrea sa cred  ca o viata mai lunga pentru toata lumea nu s-ar solda implicit cu o suprapopulare a planetei, o tendinta scapata din mana, as vrea sa cred ca vor exista remedii compatibile cu prelungirea vietii, remedii aplicabile indiferent de varsta, statut social sau culoarea pielii, as vrea sa cred ca omul va gasi mijloacele necesare unui echilibru perfect, necesar supravietuirii si conservarii speciei. As vrea sa cred ca datorita celulelor stem recoltate la nastere omul va suferi mai putin si nu din cauza unor boli dictate de destin, ca omul va avea astfel timpul necesar pentru a gasi raspunsuri la toate intrebarile legate de orice altceva decat o boala stapanita doar de destin.

sigla Cord Blood Center-Medical

In ceea ce priveste imbunatatirea sanatatii populatiei din Romania cred o tehnologie de genul celei propuse de Cord Blood Center Medica (***) pentru recoltarea celulelor stem la nastere este un pas inainte. Cand va fi   accesibila oricarui roman care isi doreste un „certificat de supravietuire in conditii de sanatate maxima” pasul va fi enorm. Cred ca accesul la sanatate ar trebui sa fie posibil oricui, indiferent de mijloacele la dispozitie. Sunt constienta ca orice noua tehnologie implica costuri de utilizare si-n consecinta un pret de platit, cred insa ca se va gasi intr-un final un model acceptabil in care fiecare „parte” sa se regaseasca castigatoare. As vrea sa cred ca gratuitatea unui astfel de tratament nu va ramane o utopie pentru mult timp, ca sistemul de sponsorizare prin fonduri private a medicamentelor de tratare a bolilor incurabile ar putea alimenta fondurile de functionare ale organizatiilor de colectare de celule stem.

As vrea sa cred ca romanul ar putea sa-si uite grijile legate de sanatate pentru a privi inainte, cu optimism si a propune , de ce nu, noi tehnologii pe baza carora s-ar putea trai mai multi, mai mult si mai fericiti.

As vrea sa cred ca interesul pentru viata ar putea prima intr-un final … fericit.

As vrea sa cred ca datorita utilizarii celulelor stem nici un parinte nu-si va mai vedea copilul murind si ca numarul celor stinsi putin cate putin in dosul suferintei celorlalti va tinde incet dar sigur spre un zero absolut …

(*) „Cordonul ombilical reprezinta atat sursa celor mai tinere celule stem mezenchimale, cat si una dintre cele mai bogate surse de celule stem mezenchimale, comparativ cu maduva osoasa, tesutul adipos sau structurile dentare. Odata prezervate sub forma criogenata, celule stem mezenchimale din cordonul ombilical isi pastreaza toate calitatile initiale, fara a se maturiza odata cu trecerea timpului si fara a fi afectate de factori de mediu, boli sau unele tratament.”

(cf. sursa:http://www.cordcenter.ro/)

(**) Grefa de sânge placentar poate fi folosită în tratarea a peste 80 de boli, cele mai multe dintre acestea fiind reprezentate de boli de sânge maligne şi non-maligne, maladii pentru care rata de supravietuire este foarte redusa.

(cf. sursa:http://www.cordcenter.ro/)

(***)

  1. „Am efectuat la Cluj-Napoca prima recoltare de celule stem in sistem privat din Romania (martie, 2006)
  2. Am inaugurat  la Cluj, primul laborator de procesare de sange placentar si prima banca de celule stem din Romania, autorizata pentru a realiza procesarea si depozitarea grefelor de celule stem din sangele placentar (iulie, 2008)
  3. Am inaugurat, in martie 2009, prima banca de celule stem din Bucuresti.
  4. In 2013 am fost prima banca de celule stem din Romania care a sustinut medical si financiar transplantul de celule stem in SUA, in cazul unui baietel de 3 ani diagnosticat cu paralizie cerebrala
  5. Peste 70.000 de familii din Romania au incredere in serviciile oferite de compania noastra. Datorita acestora, ne situam pe primul loc in ierarhia bancilor de celule stem din tara. 

(cf. sursa:http://www.cordcenter.ro/)

Acest articol a fost scris pentru SpringSuperBlog 2014

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s