Detector de oarecare intenţii

Era un obiect trist aruncat într-un coş de gunoi verde. Folosit până la epuizare, depăşit de condiţia lui de „simplu obiect”, obiectul nostru nu-şi explica în nici un fel brutalitatea finalului unei existenţe începute cu brio. Tristeţea deprimantă a unui sfârşit neprogramat era peste puterea lui de înţelegere. Şi totuşi …

Totul începuse frumos într-un ambalaj maro, impermeabil, legat cu fundă roşie şi oferit din suflet într-o miercuri pe la cinci. El şi buchetul de flori de câmp. Bărbatul mirosea a ceva scump, distins şi pătrunzător. Femeia zâmbise timid, roşise puţin, se fasticise, privise într-o direcţie oarecare şi, într-un sfârşit, mulţumise. Bărbatul îi spusese că n-are pentru ce, că e normal, aşa se obişnuieşte la „astfel de ocazii”, îi urase cu un zâmbet fermecător pe buze „să-l poarte cu plăcere” şi apoi chemase chelnerul şi ceruse meniul.

Femeia despachetase delicat pachetul în ambalaj maro, apucase timid de fundă, o desfăcuse, făcuse ochi mari, mari de tot, privise bărbatul şi-i sărise de gât mulţumindu-i o dată, şi încă odată şi tot aşa până spre capătul serii când începuse să dea oarecare semne de oboseală. De plictiseală. „De nevoie de aer curat”. Plătiseră şi plecaseră ţinându-se de mâna.

Obiectul, un ceas de marcă, „trendy”, arăta undeva spre zece, zece şi ceva.

Trecuseră de atunci seri, chelneri, meniuri, ocazii ratate, zile caniculare, ieri geroase, ani buni, oameni răi, aparenţe mai mult sau mai puţin parfumate. Până într-o vineri pe seară când toate se oprisesera odată cu timpul. Şi timpul odată cu ceasul. La o secundă distanţă prea târziu.

Obiectului i s-au schimbat pe rând bateria, cureaua, acele, sensul, orele. Degeaba. Înţepenise undeva pe drum între două stări. Două minute de eternitate. Bărbatul consolase femeia, femeia se lăsase consolată, zâmbise tandru, cât putuse ea mai tandru şi obţinuse. Un buchet mare şi un parfum scump. Femeia privise bărbatul şi-i sărise de gât mulţumindu-i o dată, şi încă odată şi tot aşa până la capăt.

Obiectul se trezise, EL, neconsolat între multe alte obiecte neconsolate. Coşul de gunoi verde mirosea a obiecte neconsolate. Trecători miraţi se ţineau de nas întrebându-se „de unde” şi „de ce”. Nimeni nu le răspundea…

Erau acolo baterii uzate, telefoane sparte şi abandonate, câteva ecrane depăşite de timp, ceasuri de mână cu curea cu tot. Şi multe alte resturi menajere despre care n-o să aducem nici măcar vorba

Obiectul, volubil şi extravertit din fire, a intrat în vorbă cu unul, cu altul, le-a aflat povestea – în general tristă şi aproape întotdeauna neterminată – i-a privit compătimitor pe fiecare în parte empatizand la maximum şi într-un final le-a propus să facă ceva, că prea o luaseră lucrurile anapoda şi lumea în sensul în care nu trebuia. Le-a propus un sindicat al obiectelor abandonate printre alte resturi menajere, s-a supus la vot, s-a acceptat. Apoi s-a lansat un brainstorming ad hoc, s-au propus diverse proiecte, s-au consolidat modele economice cu argumentele necesare, s-au analizat toate propunerile, „pro” şi „contra”, s-a făcut un „short list” şi într-un final s-a decis lansarea unui proiect întru împiedicarea anticipativă a deprimelor pricinuite de un anumit sfârşit prin definţie tragic.

Obiectul, leader înnăscut, s-a propus şef, ceilalţi, puţin doborâţi de situaţie şi de rapiditatea de decizie au acceptat tacit. S-au lansat analize de piaţă, de context, s-au „trecut la lupă” comportamente. S-a făcut analiză de caz, cazuri concrete povestite cu lacrimi în ochi. De un SSD INTEL încă în floarea vârstei. De o carcasă doar puţin ciobită pe la colţuri ” acolo unde numai dacă vrei cu tot diandinsul să vezi, vezi”. De un laptop puţin trecut. Şi de mulţi alţii pe care nu-i mai cităm c-ar deveni prea lung şi prea obositor şi n-ar face decât să îngreuneze lectura fără a contribui într-un fel precis la ameliorarea situaţiei.

Într-un final, seara târziu, după lungi dezbateri şi „pro” şi „contra” s-a găsit mai întâi de toate un nume. Puternic. Poetic. Un nume care să pună pe gânduri …

Nume de cod: XERT1Z
Nume de catalog: Detector de oarecare intenţii

Apoi s- făcut lista de funcţionalităţi, s-au triat, s-au filtrat, s-au aprobat, s-au ştampilat. Functional

Specificaţii:

Este un fel de circuit fără carburant
Ca atunci când ai nevoie
Şi nu ştii cât te ţin buzunarele
Este un detector de anumite intenţii
Cu scop sau fără scop
Tot intenţie se numeşte
Tu crezi că este o intenţie la modă
El detectează şi avertizează
MediaDot captează, analizează, „trimite omul”
Reciclează.
Este un fel de viaţă după altă viaţă
Şi tot aşa o dată, de două ori
De câte ori se poate căci,
Ce poate fi mai presus de toate
Decât timpul?

S-a trasat apoi în linii mari ergonomia şi s-au analizat procesele :

 • Să fie fluide
 • Să fie rapide
 • Să fie logice
 • Să fie în interesul clientului
 • Si nu numai
 • Să nu genereze costuri de infrastructură
 • Să fie rentabile
 • Să răspundă la caietul de sarcini
 • Să-şi găsească un interes financiar
 • Să aducă o imagine pozitivă

Process

(detectorul este acel obiect albastru lipit de pomul verde)

Apoi s-a stabilit lista de componente necesare, cantităţile, volumele, ceva oferte, formele, ordinea.

În primul şi-n primul rând se ia o placă – placa de bază
Care să fie la începutul tuturor lucrurilor
„Acolo se vor înfige pe rând
Toate celelalte”
Apoi vor urma
Toate celelalte
În ordinea pe care o vreţi voi
Sau toţi ceilalţi
Procesorul – un fel de super creier
(care mai nou ştie să înveţe şi din greşeli)
Apoi placa de sunet – ca să ne fie frică atunci când sună
Şi ne spunem că am greşit, sigur am greşit
Din moment ce sună
Apoi o placă video – că să vedem în culori
Graficele, tabelele, numărul de intenţii, categoria intenţiilor
Efectul intenţiilor asupra mediului
Costul mediu, brut, global, detaliat al intenţiilor
Odată detectate şi reciclate
Şi apoi,  si nu în ultimul rând, SSD-ul
Ca să putem stoca toate tabelele, toate intenţiile, toate graficele
Toate comportamentele în urma detecţiei
Si toate cuvintele la gura omului prins în flagrant delict.

(Pentru tot restul vedeti aici)

Cos

Si într-un final s-a lansat în producţie .

Acest articol a fost scris pentru SpringSuperBlog 2015.

 

 

 

 

30 de gânduri despre „Detector de oarecare intenţii

   1. A iesit ceva frumos. Aceasta lupta intre logica si creativitate …

  1. Nu, n-am incercat. Nu stiu daca as fi in stare? Sunt o fire foarte, foarte rationala. Partea „creativa” imi pare ca-i foarte bine ascunsa.

   1. Incearca! Nici nu stii tu de ce esti capabila. „Problema” este ca am fost „setati” pe ceea ce se cauta „atunci” (in ceea ce ma priveste” Adica stiinte exacte. Creierul se adapteaza.

 1. Ingenios, foarte ingenios. In plus poate interesa sponsorul. Sper ca cineva sa „capteze” ideea si sa o transforme in proiect. Bineinteles tu sa brevetezi ideea inainte.

  1. Se pare ca numai in „State” se breveteaza ideile. Ar fi bine sa aiba cineva capacitatea de a transforma ideile in proiecte. Am inteles ca sponsorul are deja un program de reciclare in sensul articolului, poate i-ar fi de trebuinta gadgetul meu.

   1. Pai articolul este foarte clar si precis, imposibil sa nu se regaseasca …

   2. Sa speram. Am incercat sa combin cu interesul pe care l-ar putea starni pentru sponsor. In plus ca reciclarea e ceva care ma intereseaza in mod direct. Mi-e groaza sa arunc lucruri si obiecte inca utilizabile doar pentru ca „au aparut altele mai noi si mai la moda”.

   3. Da, te inteleg. Si eu sunt la fel. Televizorul ala „vechi” l-am tinut pana cand nu se mai vedeau clar contururile. Chiar si atunci mi-a parut rau de el. Am citit insa undeva ca acum obiectele sunt programate din constructie sa functioneze limitat. Adica sa se strice repede. Economia de piata. In ultimul timp au aparut tot felul de voci care aciza genul acesta de comportament non-etic. E bine asa !

   4. Da, am vazut si am auzit si eu cum suntem „programati” sa folosim obiecte programate. Dar nu suntem atat de tampiti sa inghitim orice. Ca au aparut unii care au aratat unde si ce anume scartaie. Am vazut odata un reportaj despre niste televizoare de o anume marca. Nu tineau mai mult de 5 ani , cine n-avea bani sa-si ia altul le ducea la reparat (da, mai exista reparatorii de televizoare) in cartierul cu reparatori chinezi. Si acolo li se schimba … 1 condensator. Atat. Si apoi minune, functionau inca ani buni.

 2. Bag de seama ca esti in domeniu, nu? Ca te cam pricepi cu specificatiile si alte chestii. E ingenios amestecul poezie- tehnologie, foarte ingenios. Succes ! Sper ca si sponsorul sa „prinda” ideea. SI povestea.

  1. Relativ. Mai mult pe partea de soft. Si ma confrunt de multe ori cu „partea mea romantica”. Absconsa. La prima vedere incompatibile. La a doua insa… cu putin efort de imaginatie, totul e posibil.

   1. Eu lucrez in contabilitate deci am o predilectie pentru cifre si lucruri clare. N-am incercat pana acum sa combin „”latura asta, clara si precisa” cu ceva mai creativ. Mi-ai dat idei…

   2. Este un exercitiu foarte interesant. Un pic paranoic dar interesant. Succes ! Sa-mi spui ce a iesit si mai ales cum te-ai simtit.

  1. E simplu cu ideile. Mai greu e cu detaliile si practica. Mie mi-a luat ceva timp sa gasesc stilul si … l-am cam amestecat ca n-am prea avut timp la dispozitie. Am introdus cum s-ar spune „latura profesionala” in universul meu haotic. Multa inspiratie !

   1. Multă…nu știu, dar măcar puțină! Stau ca…ăla la poartă nouă…Sau ca elevul care nu s-a pregătit, în fața foii albe. E nud creierul meu!

   2. Goleste-l si ia-o de la zero. Utilitatea inutilului. Sigur ai tu ceva care te calca pe nervi. Si care ai vrea sa fie altfel. Desfacator de suflete. Tocator de nervi. Aspirator de sentimente, stari, senzatii. De exemplu.

 3. Nu cred că-ți va breveta nimeni detectoru’, că dacă știi intențiile, apăi, cam știi totul, nenică! 😛 Nu că uneori nu ar fi nevoie de un asemenea aparat.

  1. Pai de ce nu? Intentia e in pas si directie, nu? Si daca directia nu-i buna atunci de ce n-ar detecta-o? Cu buna intentie, desigur. Despre brevet … vise – vise dar mai stii de unde sare? Ca eu n-as fi zis ca „cloud-ul” prinde si uite ca a prins.

   1. Pe mine nu m-a prins ” noru'”, se încarcă greu și picură pixelii, nu plouă cursiv. Dar e ok. I-a prins pe alții? I-a prins! 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s