Începusem cu niște clepsidre mici, cu nisip albastru

Petru îmi amintește de Thina. V-aș fi povestit de Thina direct dacă, privindu-l pe Petru cum tace, nu mi-aș fi adus aminte de mine în locul lui  Thina, acum 2 ani la Bruxelles. Luasem un taxi și spusesem că vreau să merg la hotelul “cutare”.  Șoferul mă întrebase dacă este vorba de „hotelul cutare din centru” sau „de celălalt cutare”. Răspunsesem ca vreau la „celălalt cutare” și șoferul greșise ruta. Trecusem pe lângă hotelul „cutare” și o luasem spre autostradă. La a doua curbă mi se făcuse frică și insistasem că vreau la “hotelul cutare”. E sigur el, șoferul că mergem la hotelul cutare?”

Șoferul era foarte sigur.  După încă 15 euros ajunsesem la alt hotel “cutare”. Departe, dincolo de autostradă.

Șoferul se aratase mâhnit, eu și mai mâhnită. Ca să-mi treacă of-ului mă oprisem direct la barul „hotelului cutare” și cerusem o bere mare. Chelnerul arborase un zâmbet larg și-mi adusese o bere mare. O adevărată halbă. La masa de lângă, un pahar cu vin și Thina sorbind. Sorbeam amândouă și, din sorbitură în sorbitură intrasem în vorba. Thina pierduse noțiunea timpului și eu o consolasem că și șoferul de taxi la fel. Să pierzi noțiunea timpului e ca și cum ai pierde direcția. Adică nu mai faci diferența între 12 euros și 35 de euros. Niște numere.

Thina era în trecere prin Bruxelles, din China. Vorbea engleza cu accent și eu la fel. Accentele erau însă diferite. La sfârșitul halbei rămăsesem că ne mai vedem. În cameră găsisem un bilet din care aflasem că a doua zi era ziua apei. Adică ziua în care ar fi bine sa economisim apa. Hotelul ne pusese la dispoziție o clepsidră de măsurat durata dușului. Ideea mi se păruse simpática și o sunasem pe Thina să-i propun să producem clepsidre. Thina fusese de acord să se ocupe de producție, în China. Eu fusesem de acord să vând clepsidre, în România.

text clepsidra

Începusem cu niște clepsidre mici, cu nisip albastru. 20 de minute fiecare. Thina asigura un cost total pe clepsidră de 1 euro căci sticla era de caliate și nisipul de la Marea Chinei. Cu transport cu tot, clepsidra ajungea la 1 euro 50. Vindeam clepsidrele la 2 euros în volume mari în hotelurile de malul mării. Oamenii fuseseră foarte receptivi la scopul clepsidrei și diminuaseră constant și semnificativ durata dușului. De la o medie de 20 minute pe dus la început de sezon se ajunsese la 15 minute la sfârșit de sezon.

clepsidra

Se făcuse vâlvă mare în jurul conceptului, apărusem și la televizor , oamenii fuseseră încântați de clepsidre. De mesajul transmis și de efectul produs. Toamna negociasem contracte și la munte și, la sfârșitul iernii  producția în China ajusese la limita de sus. Nu se puteau produce mai mult de 5000 de clepsidre pe zip pe o singură linie de produs clepsidre.

Între timp apăruseră pe piață 5 noi tipuri de clepsidre care, până în primăvară, invadaseră piață. 1 euro 50 clepsidra. Produse în Liberia cu nisip de la marea Roșie. Pierdusem clienți și încrederea în clepsidre.

Marți seara o sunasem pe Thina și decisesem să refacem planul de afaceri. Thina fusese de acord să încerce o diversificare. Alesesem solnitele în formă de clepsidră, dar fără nisip. Să-ți aduci aminte de durată dușului și la masă. Solnitele în formă de clepsidră foloseau o sticlă mai subțire și ieșeau la 0,5 euros bucata că nu mai aveau nisip. Cu transport cu tot le puteam propune, în volume mari, la pachet cu clepsidra. 3,5 euros pachetul.

Ideea ni se păruse bună dar aveam nevoie de o nouă linie pentru produs solnițe. Linia o estimasem la 20 000 euros, fără TVA.  Din salariu de la multinațională pusesem deoparte 2000 euros, Thina putea contribui cu încă 2000 de euros. Pentru restul de 16 000 euros aveam nevoie de un împrumut . Un ajutor financiar să ne vedem linia cu ochii. Căutasem și găsisem creditul pentru investiții propus de AVBS Credit : „Visează… obține cu AVBS”

 

De utilizat pentru investiții, achiziții, construcții, refinantări. Șau pentru facilitate de tip non-revolving. Sau pentru refinanțarea altor proiecte de investiții si pentru preluarea altor tipuri de credite pe termen lung. Taman bun să lansăm producția de solnițe.

Creditul acoperea fix cât trebuia. 70% din valoarea fără TV a liniei. Plătibili în euros că eram acoperite de riscul valutar și, în plus, aveam și  incasări în valută. Pregătisem dosarul de creditare joi,  expusesem planul de afaceri vineri și ieri obținusem o rambursare în 5 ani. Maximul era 7 dar 5 ani ni se părusera suficienti. Vom începe de mâine cu hotelurile –restaurant din Delta Dunării și, din mai, în noile complexe rezdentiale din nordul capitalei.

Îl privesc pe Petru și-l întreb de Mircea. Petru îmi zâmbește trist și-mi spune ca detestă ploaia. Prea multă apa. De Mircea nu știe nimic.

Acest articol a fost scris pentru SpringSuperBlog 2017 – proba 9 –AVBS Credit

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s