Vai, dar cât e de îndrăzneț acoperișul !

Avantajul când lucrezi într-o clădire de sticlă este că-ți poți agăța privirea de jur împrejur fără să se vadă. Adică fixezi un punct, acolo pe geam, departe, și lași gândurile să te cuprindă. Un gând, două gânduri, continui să privești fără să vezi cât e de frumos afară și ce frumos e soarele galben lipit de cerul albastru, fără să simți că înverzesc pomii și se deschid florile și grădinarul din fața clădirii din sticlă tunde iarba cu o mașina de tuns iarba care scoate un zgomot ca de musca beată. E vorba doar de percepția zgomotului mașinii de tuns iarba, din spatele geamurilor din termopan.

Viața în spatele geamurilor de termopane este înăbușitoare. Ca să simți că trăiești trebuie să iei liftul, să apeși pe buton, să treci de porticul automat și numai apoi să trăiești.

Ideal este să trăiești la casă. O casă cu etaj  de mărime medie cu grădină de mărime medie și pomi vechi pe care ți-ar fi milă să-i tai ca încă mai dau rod. Și pe care n-o să-i tai. Niste proiecte case in cap, o lista intreaga de idei.

Un proiect schițat pe o foaie A4 într-o zi călduroasă de vară, la o bere cu prietenii. O foaie de hârtie A4 transformată, într-o toamnă, într-un proiect de casă de către un  proiectant specializat. Ca să existe stabilitate, armonie și fluiditate între spații. Să fie utilizat spațiul optim. Să știi de la bun început cum stă treabă cu autorizațiile, ce tip de autorizații, de unde, cât timp durează și cam cât costă  Autorizație de constructie, de modificare instalație gaz și refacere instalație eléctrica, certificat de urbanismȘi multe alte feluri de autorizații pe care tu nu le știi. Tu n-ai cum să le știi. Tu lucrezi într-o clădire de sticlă și n-ai treabă cu autorizațiile. De autorizații de ocupă specialiștii în autorizații. De lista cu autorizații necesare se ocupă proiectantul specializat. Că de-aia e specializat, să cunoască demersurile necesare, să-ți recomande contructorii de calitate și funizorii de materiale bune și nu exagerat de scumpe. Ca este foarte important să ai constructori buni și materiale de calitate. Dacă n-ai constructori buni risti sa te trezesti într-o buna dimineață cu ochii-n soare că n-au mai venit constructorii, căci mai aveau 5 construcții în paralel și construcția ta nu era prioritatea lor. Dacă n-ai materiale bune, se poate întâmpla peste 5 ani ca materialele să crape pentru că nu ți-a zis nimeni de la inceput că materialele alea nu suportă să nu crape.

Și nu în ultimul rând,  proiectantul specializat știe cum să-ți ia foaia de hârtie A4, să o studieze puțin și apoi să înceapă să te cunoască. Să știe exact ce fel de casă te definește. Cum ți-ar place să trăiești tranzițiile dintre spații? În unghiuri, în curbe sau în linii drepte? Cum ai vedea tu deschiderile către spațiile celorlalți? Ce fel de imagine exterioară ai dori să transmită casa? Să fie o casă care să se confunde cu alte case? Sau să atragă privirile că muștele și să le lipească acolo până nu mai e loc de atâtea priviri?

Meseria proiectantului specializat este să-ți transpună visele în realitate. În proiecte pe care să ți le propună în urma consultării inițiale și pe care să le definitiveze și să le verifice cu tine, să fie sigur că ți-a captat toate visele în linii, curbe, unghiuri și spații.  Apoi să-ți propună proiectul casei tale  în conformitate cu visele tale:  o arhitectură care să te definească, niște  instalații care să-ți folosească, o structură care să reziste. La tot, inclusiv la tine. Un tot care să te definească și complet și util și pe perioadă lung. Un tot pe baza căruia să obții autorizația de trasformare a visului în realitate. Adică hârtiuță aceea care-ți va permite să continui să fii tu în casa care ți se potrivește mănușa.  Casa la care ai visat privind în neștire dincolo de geamurile termopane ale clădirii de sticlă.

Avantajul când lucrezi într-o clădire de sticlă este că-ți poți agăța privirea de jur împrejur fără să se vadă. Visezi cu ochii deschiși cum s-ar spune. Îți vezi, de exemplu, casa din vis cu ochii larg deschisi, dincolo de ferestrele mari din termopan. Casa din visele de dincolo de geamul din termopan trebuie să te reprezinte! O casă – metáforă, să se lase descoperită câte puțin la fiecare ușă, la fiecare treaptă, la fiecare colț. O casă asortată la tine și în continuitatea ta. O bucurie cu pereți mov, verzi sau galbeni. O  bucătărie cu pereți de cărămidă roșie pe stânga cum intri, și un ceas de gară, mare, rotund , agățat de rândul de cărămidă numărul 4, cum numeri de sus.

O casă cu camera din spate orientată vest și cea din față cu vedere la grădină. Cu fundație solidă în conformitate cu nórmele locale legate de cutremure. 4-5 camere și o sufragerie mare, cu dușumea pe jos. Un șemineu  într-un colț și o scară în spirală imediat după șemineu. 3 băi, dintre care două la parter și una sus, la etaj. O casă de culoare galben-pal, cu brâu de piatră gri-închis de 12 cm, de jur-împrejur. Totul într-o formă cuminte, rectangulara. Sus, două terase pline cu flori și deasupra, un acoperiș roșu cu design îndrăzneț. Să se oprească lumea pe stradă și să spună “vai, dar cât e de îndrăzneț acoperișul !” Să devină punct de atracție al străzii, acoperișul. Decupat în dreptul terasei din față și acoperit cu sticlă groasă, special concepută pentru terasă, să nu crape gresia iarna. Eventual cu gresie speciala pentru terasă, dacă îți place modelul. Holuri lungi și intrări în formă de arcadă .O terasa în față bucătăriei cu o bancă roșie de admirat grădina. O casă asortată la grădină. O grădină asortată la tine.

Niciodată nu ti-ai dorit să devii altcineva. Ai ținut mereu cu dinții de tine. Și continui să ții.

Acest articol a fost scris pentru SpringSuperBlog 2017 – proba 11 – AIA PROIECT

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s