Cel puțin așa înțelesesem eu că se definește conceptul de profesionalism

În această probă trebuia scris despre traduceri. Traduceri profesioniste. Despre situații comice, tragice, dramatice, în fine, situații să fie dar care să demonstreze cât e de util și cât e musai și cât e de bine să apelezi la o agenție de traduceri cu experiență, competențe, oameni calificați, cu abilitați lingvisticile de oțel, oameni scoși în lume, plimbați de colo-încoace, înmuiați în diverse culturi, obiceiuri, capabili să detecteze nuanța și sensul și tot restul.

Cel puțin așa înțelesesem eu că se definește conceptul de profesionalism în traduceri. Adică să fie oamenii capabili să traducă și altceva decât acte oficiale cu formule standard și exprimare bombastica. Sau cum i-o spune.

Nu înțelesesem bine.proba Scrisesem despre o chestie pe care o trăisem pe propria piele – genul acela de eveniment care te marchează o bucățică importantă din viața ta de emigrant în care 1+1 face întotdeauna 2 și șampania se bea intotdeauana la sfârșitul mesei și alte chestii de-astea strict legate de cultura din care vii și complet decalate în cultura în care tocmai ai aterizat.

Chestia cu traducerea nuanței într-un context și-într-un domeniu altul decât al actelor de vânzare/cumpărare a fost într-un oarecare decalaj cu așteptările traducătorilor profesioniști “nttt, … nu traducem emailuri, n-ați înțeles proba” și  eu continui să mă întreb care o fi definiția unui profesionist cu adevărat profesionist ?

Articolul fără trimiteri aici

Reclame

2 gânduri despre „Cel puțin așa înțelesesem eu că se definește conceptul de profesionalism

  1. Pingback: Restul fusese varză că toată lumea râdea | Blog discutabil

  2. Pingback: Acea conștiință a obiectelor | Metafora buzz-ului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s