Ceea ce contează  cel mai mult este pumnul acela de pământ care te reprezintă

Fericirea stă într-un picur de ploaie agățat de o bârnă veche. Într-un fir de lalea galbenă răsărită peste noapte între doi tuia plantați acum șapte ani pe lângă gardul vecinului din vale.

Picură a trecut între smocurile verzi de iarbă. Acolo fuseseră odată straturi de ceapă. In locul straturilor n-am ales piscina. Ar fi umplut prea mult spațiul și ar fi șters verdele. Am dat prioritate ierbii. Mirosului de pământ umed, după ploaie. Albului imaculat al zăpezii peste verdele adormit, iarna.

Bunica simțea pământul. Îl mângâia în fiecare seară și-mi transmitea valoarea pământului. Să fiu acolo unde este el. Să revin mereu la el. Era felul ei de a masura timpul. Spatiul.

Ceea ce contează  cel mai mult este pumnul acela de pământ care te reprezintă. 

Praful care ți se scurge printre degete. Întinderea aceea din spatele casei de unde îți tragi  seva.  Visele din jurul cafelei abuinde pe teresa din spate devenite încet-încet realiate. Ceea ce este cu adevărat valoros se măsoară în sentimente. Bucuria iernilor reci în jurul focului. Verdele crud al primăverilor târzii. Hamacul agățat între doi copaci bătrâni altoiți de vecinul din deal.

Această prezentare necesită JavaScript.

Sursa foto : arhiva personala

Miroase a lemn ars îngrămădit în șemineul de sub scară. Amintirile curg râuri și pietre mici o iau razna, la vale. Cineva forase undeva cândva sus pe deal. Profund, undeva prin anii ’80, aproape de centrul urbei, pe seară. Era o străduță în pantă, cu piatră cubică. Cum coteai de pe “canal” pe drepta, un rând de case mici, construite pe pământurile unui sas plecat „dincolo”. De fapt nu se știa exact când și mai ales dacă plecase, cert este că ale lui fuseseră odată pământurile. Un cartier întreg construit în jurul fabricii de stofe.

Omul face locul. Locul formează omul. 

Când plecase sasul, pământul devenise  proprietatea statului. Așa se petreceau lucrurile pe atunci. Între timp obiceiurile s-au schimbat. Oamenii au devenit, un pic după Revoluție, proprietarii pământului. Au apărut impozitele pe pământ și necesitatea evaluării imobiliare.  La noi evaluaseră pământul la numărul de metri pătrați înscris pe actele de dare în folosință pe care sasul le întocmise. Între timp apăruse strada și dispăruse o parte din pământ. Sasul plecase și bunicii nu se ocupaseră de reevaluare. Imediat după Revoluție, s-au întocmit actele de proprietate.  S-a măsurat pământul și-n lung și-n lat și nu se putuseră găsi 100 m2. Îi înghitise strada și vremurile aproximative.

Azi lucrurile sunt mult mai simple. Dacă vrei să obții informații privind valoarea de piață a unei proprietăți în scopul vânzării, există servicii de evaluare imobiliară. Evaluator  ANEVAR. Adio metrilor mâncați de stradă !

Bunicii își construiseră singuri casa după un proiect făcut tot de sas. Case mici pentru oameni mari.

Valoarea locului măsurată în ani. Cât de mult te trage ața. De cât de departe vii să resimți pământul.

Eu am revenit.  Numar anii, număr camerele. Au crescut între timp. Îmi ajung degetele. Urc în spirală la etaj, privesc strada. Au dispărut pietrele cubice. In spatele casei a crescut grădina, și, în spatele ei, bradul. În spatele bradului, grătarul și în spatele grătarului, vita- de-vie. Lipsește încă bolta. Poate la anu’.

Amintirile continuă sa curgă râuri și, din când în când, pietrele o iau razna, la vale. Vreme de baie caldă cu spumă multă. De când mă știu am visat la o casă cu multe băi.

Lipsurile dau valoare lucrurilor.

Lucruri pe care nu le ai. Lucrurile pe care nu le-ai  avut.  Număr băile. Unele vise devin realitate.

Baia de pe vremea bunicii era rece și grea. O cadă de fontă ciobită, un cazan mai mereu spart, o fereastră mică cu vedere la astfalt. Cioburi, rugină și multe vise. Nu exista ciocan de spart vise. Vremurile erau sparte ca și cada. Nu exista „casa visurilor la îndemână”. Proiectele de vise se desenau cu creionul pe o foaie de hârtie A4 : „aici o să fie garajul, aici facem scara, în colțul stânga e loc de o cameră”.

Trasam vise pe hârtie și încercam fiecare încăpere în parte, să vedem dacă corespunde. Corespundeau.

Această prezentare necesită JavaScript.

Sursa foto : Site AIA PROIECT

Astăzi lucrurile s-au schimbat. E mult mai simplu totul. Astăzi există AIA PROIECT care se ocupă de toate. Proiect de casă, evaluari, audit energetic, planuri urbanistice, studiu geotehnic.  Tu îți iei doar visele cu tine, le explici în linii mari cam cum arată fericirea în viziunea ta și ei se ocupă de tot restul : proiectul, autorizația de construcție-toate avizele și acordurile necesare. Ei îți explică clar și simplu ce și unde să găsești,  să nu mai pierzi timpul căutând pe unde să soliciți, ei te ajută să întocmești corect documentele necesare. Alegi dintr-o listă de proiecte case tip sau poți personaliza un proiect să corespundă visului tău.  Dacă ai deja o casă pe care nu știi cum să o amenajezi,  sau ai nevoie de un sfat privind renovarea și reamenajare, AIA PROIECT poate fi răspunsul  potrivit la întrebările tale priviind spațiile și umplerea lor într-un stil care ți se potrivește combinând armonios esteticul cu utilul.

Picură greu și miroase a iarbă proaspăt tunsă. Un pumn de buruieni proaspăt smulse, un alt pumn de cărbuni aruncat  peste focul din grătarul din curte. Mirosul de pamând ud secerat de ploaie. Casa mică devenită peste ani mare.

Părem dintr-o data atât de mici. Ne place să ne întrecem în focuri. Zgomot de apă arsă în flăcări.

A venit toamna.

Articol scris prentru Superblog 2017, proba AIA PROIECT

AIA sigla

 

Anunțuri

Un gând despre „Ceea ce contează  cel mai mult este pumnul acela de pământ care te reprezintă

  1. Pingback: Proba 3. Case frumoase pentru oameni fericiți

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s