Un restaurant mic și cochet pe o stradă cu piatră cubică

Mi se spune “Chef Mircea” și-mi plac la nebunie metaforele, culorile asortate la gust și carnea gătită așa cum trebuie.  Dintotdeauna am apreciat rafinamentul. Mâncarea, parfumurile și femeile. În special Meg Ryan. La 18 ani am decis că trebuie să împletesc pasiunea cu utilul și am părăsit pentru doi ani orașul de la poalele Tâmpei. După 2 ani în orașul de pe malul Rhonului, deprinsem deja gustul ca artă și designul ambiant ca stil și mă întorsesem acasă.

Erau multe de făcut în orașul de la poalele Tampei….

Am deschis un restaurant mic și cochet pe o stradă cu piatră cubică și am obținut prima stea Michelin în septembrie 2016 când doi inspectori incognito se așezaseră la masa numărul 14, cea de lângă geam, cu vedere spre Tâmpa și ceruseră să guste specialitatea casei.

Résultat de recherche d'images pour "strada brasov image"

Sursa : google

Era o zi frumoasă de toamnă cu cer senin și un galben înconjurător de ți se lipeau genele de fereastră și acolo rămâneau. Pădurea se scutura încet de frunze și strada cu pietre cubice se umplea de toamnă.

Le preparasem celor doi incognito specialitatea casei “Lasagnes jambon, vinete și ciuperci” și le dorisem personal “pofta bună din toată inima”. Îmi place să discut cu clienții, să le “prind” reacția “la cald”.

Reacția “la cald” este reacția aceea care spune cel mai multe despre “cât de mult” sau “cât de putin”. Cei doi inspectori incognito zâmbiseră larg și-mi promiseseră sincer că vor reveni.

Era clar un „cât de mult”.

Fusese o stea Michelin și o consacrare imediată. Primul restaurant cu stele din România.

Guilde Michelin

Sursa : wikipedia

Pesemne că le plăcuse sincer echilibrul fin jambon-vinete-ciuperci și gustul subtil al uleiului de florea sorelui presat la rece.

În 2015, un vechi amic din copilărie îmi recomandase cu mare căldură cea mai eficientă presă de ulei la rece, YODA și puritatea uleiului  presat la rece. De gura prietenului dar și dintr-o curiozitate personală de a degusta gustul uleiului produs în casă, cumpărasem presa de ulei Yoda profitând de un val de promoții YODA   și încercasem pe rând uleiul de susan, de arahide, de seminte de migdale și încă multe altele. Îmi plăcuse sincer conceptul și adoptasem demersul stoarcerii la rece, în casă. Cel mai pur ulei! Ma puteam bucura de natură în casa mea. Si rafinat si sanatos !

Sursa : Site yoda

Între timp trecuse iarna și venise primăvara, apoi vara și, într-un sfârșit, din nou toamna. Se scurgeau ploile pe piatra cubică și clienții roiau stropi. Steaua Michelin își luase rolul în serios, orașul de la poalele Tâmpei avea acum un aeroport și autostrada spre Comarnic era în stadiu final de execuție.

Într-o seară racoroasă îl recunoscusem pe Incognito 1 pe un canal de știri diverse anunțându-și proaspăta legătură cu Meg Ryan.  Lumea „people” era plină de surprize. Și suprizele nu se mai opreau : două săptămâni mai târziu Incognito 1 mă sunase să mă roage „dacă poate să treacă, incognito bineînțeles, cu Meg, la cină”.

Ce era să-i spun?  Că-mi spulberase orice vis de a mai împleti gusturi în parfumul franțuzesc fin al lui Meg? Îi spusesem doar „vino ! ” și îi promisesem o seară faină. Apoi pregătisem meniul. Maine revenea „Incognito”.

Dimineața mă trezisem la 6 fix si la 7 mă dusesem să aleg cu mâna mea produsele din piața mare.  Obisnuiam să cumpăr de la tanti Mioara, o țărancă autentică cu basma și grai ardelenesc.

Îi cerusem 2 kg de pere,  2 salate verzi, potrivit de mari și 2 kg de cartofi roșii cu consistenta tandră, apoi, de la nea Ion Bacanu, cumpărasem restul : 3 lămâi potrivite, 500 g nuci, semințe de susan, semințe de floarea soarelui, parmezan italienesc, 2 pulpe de rață bio, o portocală, 5 ouă, făină ,zahăr, ulei de măsline , sare, piper, scorțișoară.

 

 

Sursa : Site yoda si google

Acasă alesesem farfuriile, tacâmurile, șervețelele, paharele, florile, masa numărul 14 de lângă geam, cu vedere spre Tâmpa. Apoi presasem la rece nucile, migdalele,  si apoi semințele de susan. O simplă apăsare pe presetarea corespunzătoare și, 10 minute mai târziu, uleiul era presat. Un ulei pur, nerafinat și virgin care păstrase toate substanțele nutritive. În funcție de textura și de conținutul în ulei, aparatul ajustase presiunea de stoarcere și temperatura.

Apoi încălzisem cuptorul la 180°, bătusem gălbenușurile cu 100g de zahăr, adăugasem uleiul de migdale și sucul de lămâie, apoi progresiv făina, amestecasem, adăugasem albușul de ou bătut cu restul de zahăr, vărsasem totul într-o tavă unsă cu ulei de floarea soarelui și lăsasem totul la cuptor 40 de minute.

Între timp curățasem pulpa de rață, o tăiasem în bucăți fine și o lăsasem la macerat la rece în sosul marinat preparat din sucul de portocală stoarsă, coaja de portocală și coaja de lămâie rasă la care adăugasem o linguriță de miere, uleiul de susan, puțin oțet și puțină scorțișoară.

Până să macereze carnea curățasem și tăiasem cartofii și apoi îi pusesem la fiert 20 de minute. Între timp scosesem prăjitura din cuptor, îi adugasem siropul de portocale și adăugasem puțin zahăr pudră.

Când fuseseră fierți cartofii și macerata pulpa de rață, incalzisem la wok puțin ulei de sesam amestecat cu semințe de ssusan și adaugasem carnea, câte 2 minute pe fiecare parte. Nu mai mult căci rața prăjită bine aduce a ficat.

Scosesem carnea pe o farfurie și adăugasem cartofii fierți în wok cam 3 minute, nu mai mult că să nu devină piure. Adăugasem apoi carnea peste cartofi și stropisem totul cu sosul marinat.

Apoi curățasem perele, la tăiasem în cuburi, tăiasem miezul de nucă în patru, adăugasem salata verde și sucul de la două lămâi amestecat cu două lingurițe de ulei de nuci, sare și piper. La sfârșit adăugasem pamezanul ras fin.

La șapte fără zece sosiseră „Incognito 1” cu Meg, ne felicitasem reciproc pentru ultímele reușite profesionale și personale, îi așezasem la masa numărul 14 de lângă geam, cu vedere spre Tâmpa și le prezentasem meniul :

 ~~~~~~~~

i115180-salade-de-poires-citronnees-a-l-huile-de-noix

Salade de poires citronnées à l’huile de noix 

 ~~~~~~~~

Wok-magret-canard-agrumes-pommes-terre-2

Canard sauté aux agrumes et aux pommes de terre

 ~~~~~~~~

lemon cake

Gateau nuage au citron

Mirosea rafinat de bine

Pădurea se scutura încet de frunze și strada cu pietre cubice se umplea de toamnă.

Acest articol-fictiune a fost scris pentru  SuperBlog 2017  – proba yoda

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s