Fără apă nu sunt nimic…

Dragă Ilma (*),

Sunt la Petra în plină épocă Nabataeană.  De jur-împrejur, morminte săpate adânc în stâncă, soare și praf mă fac să relativizez un pic condiția aceea mediocră de care îți povesteam când mă plângeam de una și de alta. În plin deșert, în plin soare, lucrurile capătă cu totul și cu totul alte proporții. Pe lângă mine trec turiști cățărați pe măgări mânați de copii, soarele mușcă cu poftă și praful urcă la galop prin defileu. Mi-e atât de sete încât aș stoarce piatra roșie până aș da de apă. Apa de izvor !

Apa de izvor

Sursa : site lafantana.ro

Intrarea în defileu a fost atât de neașteptat senzațională încât am uitat pentru un moment cât îmi e de sete. Doar mă cunosti, știu să ignor cu desăvârșire anumite lucruri. Anumite lucruri trec pe lângă mine ca turiștii ăștia cățărați pe magari…

Petra

Sursa : arhiva personala

Faptul că am mâinile crăpate și pielea uscată, faptul că ar trebui să mă hidratez mai mult, să consum mínimum 2 L de lichide pe zi, faptul că relația mea cu apa este strict profesională, toate acestea fapte capătă aici, sub soarele ăsta puternic și căldura asta ucigătoare, o semnificație cu totul și cu totul deosebită.

Mi-e atât de sete încât aș fi în stare să-mi recunosc cu mâna pe inimă imensa eroare de a considera apa drept un detaliu nesemnificativ al trecerii mele prin viață. Mi-e atât de sete încât îmi vine să plâng fără lacrimi când îl aud pe ghidul francez cum, într-o franceză literară, bine articulată, ne povestește despre sistemul de captare și redistribuire a apei imaginat de nabataeani : exista un sistem de conducte care traversa defileul și mai existau și reguli de distribuiré a apei către localnici.

apa de izvor

Sursa : site lafantana.ro

Până și nabataeani știau cât e de importantă e apa în existența unui om! Trebuia să ajung în semi-deșertul asta să realizez cât de semnificativ eronată fusese până acum percepția mea despre importanta apei în trecerile noastre  si cât de semnificativ ne-semnficativă fusese până acum relația mea cu apa : ne cunoșteam de nevoie, ne salutam din necesitate și apoi ne vedeam fiecare de treburile noastre până la următoarea întâlnire de nevoie, din necesitate : o sete mare după o masă sărată sau o sete și mai mare după o noapte zgomotoasă.

Continuăm să avansăm prin defileul strâmt, relieful are o culoare roșie, curios de roșie și, după zisele ghidului, o textură extrem de impermeabilă. Petra este situată într-un de bazin în care demult, datorită impermeabilității solului, se recupera apa de ploaie. 92 km2 de apă de ploaie acumulată. Îmi  vine să plâng … Unde-s ploile de altădată ? Ca un făcut, ghidul continuă să ne povestească despre Petra și istoria ei atâta de profund legată de apă.

În secolul 1 au apărut primele instalații de colectare și distribuție a apei : 2 apeducte, cisterne subterane , baraje hidraulice. Apa, apa, apa. Din cele mai profunde timpuri omul a avut o relație specială cu apa. Trebuia să  ajung în defileul asta roșu și strâmt să realizez cât de superficial și simplist și, în definitiv, cât de egoist, tratasem până acum relația mea cu apa. În definitiv , oricât de puternică și oricât de supraom cred că sunt  si oricât de ocupată și de implicată în tot felul de activități aș dori să dau impresia că sunt, fără apă nu sunt nimic. Nu mai sunt nimic. Fără apă devin deodată 25% de scrum pe o insulă pustie. 25% dintr-un ecosistem odată numit Pământ. O mână de nisip într-un deșert pustiu despre care poate, odată, un ghid binevoitor ar putea povesti lucruri minunate : ce făptură senzațională aș fi putut fi dacă aș fi băut cel puțin 2L de apă pe zi. Dacă aș fi avut mereu cu mine o sticlă de 0,5 L din apa aceea pură extrasă din Mitrovo Polje, soluția mobilă de hidratare pentru momentele acelea de sete intensă sau pentru momentele acelea când nici n-aș realiza măcar cât de tare urlă  celulele din mine a nevoie de apă. Odată cu vârsta, viteza de propagare a sunetului celulelor către creier incetineste. Mori fără să știi de ce.

Îmi dezlipesc privirea de stânca roșie și continui să avansez încercând să ignor senzația de sete. Nu-mi iese. Văd sticle de apă peste tot. Apă de izvor : apa de izvor La Fântâna la sticle PET de 0,5 L.

apa de izvor

Sursa : site lafantana.ro

Mă frec la ochi, imaginea nu dispare. La capătul defileului, “Khazneh” , “Tezaurul Faraonului” și câteva cămile. Ne oprim să facem o poză de grup și pornim mai departe către satul beduinilor, aproximativ un kilometru prin plin deșert.

Uneori creierul face conexiuni ciudate. Îmi aduc asa deoadată aminte de Mitrovo Polje : munți, pini și stejari în mijlocul naturii și o apă cu un gust neutru plăcut și conținut echilibrat de minerale. Închid ochii să treacă senzația de apă, nu trece. Celulele mele continuă să urle și eu continui să înaintez prin soarele alb. Niciodată n-am realizat cât e de alb soarele când îți e galben de sete. Culorile sunt relative, setea nu.

Apa si Dana

Sursa : arhiva personala

Deschid ochii, același soare mare și alb și, în mod foarte ciudat, eu lângă un bidón mare de apă de izvor de la Fântâna. Știi, tu, bidoanele acelea mari de pe holurile multinaționalelor și a instituțiilor publice, din care te servești când dorești. Apă de izvor sigură pentru consum, cetificată de teste fizico-chimice și microbiologice. 700 de verificări zilnice a parametrilor de calitate a apei.

Eu, bidonul și cu tine, Ilma, făcand poza. În cinstea plecării mele prin deșert. Închid ochii să dispară bidonul, bidonul dispare dar gustui apei de izvor rămâne.  Ajungem în satul beduinilor și cer apă, o sticlă de apă pe care o golesc din două înghițituri mari.

Instantantaneu soarele devine galben strălucitor.

(*) ilma – apă în malteză

Acest articol a fost scris pentru  SuperBlog 2017  – proba La Fantana

logo La Fantana

 

 

 

 

 

 

 

Un gând despre „Fără apă nu sunt nimic…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s