Nu tu „fuga de la un depozit la altul să găsești cel mai bun preț”

Stau la bloc, pe balconul apartamentului de la etajul trei și privesc cum se termină iarna. Plouă fin și des și un fum gros de frunze arse se ridica greoi din spatele casei din față. În dreapta, o macara, în stânga un câmp cu ciori.

Privesc fumul cum urcă sus, sus de tot, și apoi dispare. Nici urmă de fum. Precum visele amăgite de diverse circumstanțe, fumul se duce. Acum un an pe vremea asta, îmi doream să stau la casă. Terenul îl aveam moștenit de la bunicul, undeva la marginea de sud a orașului, casa urmă să fie, din economiile strânse de-a lungul anilor. Atât de mult îmi dorisem să fie, încât ignorasem cu desăvârșire anumite aspecte.

Găsisem o echipă de constructori recomandați de un vecin, bătusem palma, îmi spuseseră că se ocupă ei de toate : materiale pentru structură și fundație , termoizolații, tencuieli decorative, acoperiș, izolație … Pe scurt, să nu-mi bat capul, e ca și rezolvat.

Îmi convenise, nu-mi place să-mi bat capul. Îi crezusem pe cuvânt, păreau oameni cinstiți și, în general, am încredere în oameni. Habar nu am de ce nu “simt pericolul” , ca bunica din partea mamei. Pur și simplu nu-l simt, îmi lipsește probabil instictul de supraviețuire.

Revenind la casă, aveam terenul, aveam proiectul , aveam un architect, aveam planingul detaliat, aveam meșterii, lipseau materialele. Meșterii veneau de dimineață, măsurau terenul cu privirea, aruncau un ochi pe plan, se declarau satisfăcuți și, pe la 11, plecau. Eu credeam că pleacă după materiale, ei plecau nu se știe unde. Până într-o zi când m-am enervat și i-am întrebat unde pleacă și ei mi-au răspuns că se duc să caute și să negocizeze prețuri la materiale. Eu i-am crezut din nou pe cuvânt și ei au continuat să negocieze.

Și-au tot negociat meșterii mei încă vreo 3 săptămâni de-începuseră să înflorească pomii, să miroasă frumos, vecinii începuseră grătarele, copii veseli zburdau pe gazonul din spatele casei și eu continuam să privesc pământul roșu, argilos, spălat de ploaie și apoi încremenit în așteptare.

Am mai așteptat așa vreo 2 săptămâni, până când am aflat că meșterii mei nu negociau nimic. Meșterii mei munceau la casa lui Mihnea și la casa lui Tudor, ambii vecini.

Timp de 2 luni am plătit echipă aceea de constructori recomandați să muncească pe la alții până când, într-o joi m-am săturat să aștept, i-am concediat pe meșteri, am lăsat terenul să dospească la soare, poate-poate i-o crește puțin valoarea, să recuperez din pierderi, și m-am mutat la bloc, cu mama.

Asta se întâmpla miercuri.

Vine ieri la mine Gică, verișorul al doilea din partea mamei și-mi spune “m-am decis, îmi fac casa”. Îl privesc pe Gică lung, din cap până în picioare și nu vreau să-i tai elanul. Gică e un tip la 45 ani, bine făcut, cu capul pe umeri și ideile bine definite. Zic să nu-i stric cheful lui Gic cu meșterii mei și- l las pe Gică să spună el.

Ca și mine, Gică are arhitectul, planul, terenul și echipa. Spre deosebire de mine, Gică nu are atât de mare încredere în muncitori așa că a decis să se ocupe el de materiale. Îmi spune Gică de un nou concept pe piață care-ți permite să economisești la prețul total al materialelor și care abordează vânzarea materialelor de construcție dintr-un unghi diferit. “Adică”, zice Gică “ de ce să cumperi mai scump din depozite sau să lași pe nu știu care meșter să negocieze pentru tine, când poți sta bine mersi în fața calculatorului tău, cu cafeaua într-o mână și mouse-ul în alta și poți alege liniștit, în ritmul tău, materialele de pe lista ta de materiale, economisind în același timp și bani și timp și energie? În plus, ai și consultanță în achiziții inclusă, fiecare client fiind tratat în parte în funcție de nevoile proiectului sau”.

Sursa foto : vindem-ieftin.ro

Îl privesc pe Gică în ochi și-mi pare cucerit de concept. Zic c-a sosit momentul să-i tai avântul și încep povestea cu meșterii. “Si dacă iei țeapă?“ îl întreb direct pe Gică, la care Gică mă privește la rândul lui în ochi-în-ochi și-ncepe să radă zgomotos. Mă enervează râsul lui Gică, îmi pare că știe ceva ce eu nu știu încă.  Caut pe site, găsesc mărturiile clienților satisfăcuţi și mă dumiresc.

Decid să testez la rândul meu conceptul, îl sun pe arhitect, îi spun că vreau să încerc din nou, îi cer lista de materiale, mi-o dă – tot felul de materiale din care nu pricep nimic : materiale pentru structura si fundatie, acoperisuri, izolatii, tamplarie PVC, instalatii electrice, instalatii termice, instalatii sanitare, termoizolatii, tencuieli decorative, amenajari exterioare, amenajari interioare – gasesec o altă echipă de meșteri, dau o tură pe la teren, terenul tot acolo, între timp a venit vara, miroase a fructe coapte și lemn ars, Mihnea și Tudor îmi fac cu mâna din spatele casei, îi salut politicos , mă întorc la bloc, la mama, îmi scot laptopul, caut site-ul cu pricină, scriu lista pe site, închid laptopul, ies pe balconul apartamentului de la etajul trei și privesc cum se termină vara.

Pe la 4 mă sună Cristina, se prezintă, este unul dintre cei 16 cunsultanti în vanzări, parcurgem împreună lista, Cristina aduce mici modificări, face parte din meseria ei de consultanță să ajusteze, să fie sigură că-mi va oferi cea mai bună soluție posibilă.

Sursa foto : vindem-ieftin.ro

La 5 e gata, totul e înțeles, notat, analizat, nu mai am nimic altceva de făcut decât să aștept livrarea-gratuită, la data stabilită. Nu tu fuga de la un depozit la altul să găsești cel mai bun preț, nu tu țeapă cu meșterii care nu negociază pentru tine ci lucrează la casa lui Mihnea, nu tu stres cu manipularea și transportul materialelor, nu tu preț să dai pe spate ci, din contră, un super preț pe de o parte pentru că se negociază special pentru tine și, pe de altă parte, pentru că adaosul este doar de 10% față de adaosul practicat de lanțul de distribuție clasic în care se aplică în medie 15% adaos distributor si, în plus, 25% pentru costuri de depozitare. In plus exista reduceri între 10-30% dacă comanzi centralizat materialele necesare de construcții si toate produsele vin însoțite de certificate de garanție și se pot returna în caz de defecte calitative.

O săptămâna după, stau cu Mihnea și cu Tudor pe terenul din marginea de sud a orașului și întorc fleica, să nu se ardă. Bate un soare blând, de sfârșit de vară, undeva, nu departe, niște copii băț mingea si în spatele meu o echipă de muncitor toarnă fundații.

Am reusit !

Acest articol a fost scris pentru SpringSuperBlog 2018, proba vindem-ieftin.ro

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s