Și va fi, noi și valsul valurilor

Dragă Mike,

Am ajuns înaintea ta și m-am cazat la hotelul din apropierea mării. Hotel Aurora Mamaia. Sunt unul dintre cei  686 de oaspeți, m-am cazat într-o cameră în nuanțe de albastru alb și gri și de pe balcon,  privesc marea cu gândul la tine. Știi? Toate camere au balcon și sunt extrem de curate. Și mai știi? Iubirea noastră depășește cu mult camera, balconul, țărmurile, plaja încă pustie și oamenii încă adormiți. Noi, marea, valsul valurilor.

Sursa foto : hotel Aurora, Mamaia

Privesc lumea de la etajul zece și mi se pare sus. “Vă rog să-mi dați o cameră deasupra mării” îi cerusem frumos recepționerei și ea îmi arătase un lift silențios – unul dintre cele 3 de ultimă generație –  si-mi spusese : “îl luați, coborâți la prima și marea e pe dreapta”. Așa fusese.

Marea văzută de sus părea atât de mică… Am privit-o până m-am obișnuit cu ea așa de mică și am vrut să redevină mare. “Aș vrea să știu cât e de departe plaja”  îl rugasem din ochi pe băiatul care  deschidea porți și el mă pusese să fac 25 de  pasi și, când îi făcusem, aproape că ajunsesem. “Marea la 25 de pași distanță și, în curând , noi și valsul valurilor.”  îmi spuneam și apoi ascultam.

Marea văzută de jos părea atât de mare!

Mirosea a alge și a pietre albe bătute de valuri  si tu nu ajunseseși încă. Tu vei ajunge mâine și, după un mic dejun suedez la restaurantului hotelului de la mare, cu ochii la mine, vei sorbi  valurile de pe terasa restaurantului cu vedere la mare. Două suflete pereche într-un pahar cu picior între alte 600 de pahare cu picior.

“Iubirea noastră depășește cu mult numerele” îmi vei spune tu cu gândul la mine și eu, cu gândul la mare, mă voi așeza comod la barul de zi din lobby-ul hotelului si aș face planurile „pentru noi, maine”

“Mâine o vom lua la pas prin istorie, Constanța e la doi pași,  istoria e de jur imprejur” îți voi spune și tu mă vei asculta pas cu pas în timp ce eu îti voi povesti Moscheea Carol, primul edificiu din țară construit din beton armat, și-ți voi povesti cupola ei de inspirație bizantină și minaretul înalt de 47 de metri și spirala cu cele 140 de trepte și, desigur, marea văzută de sus, din nou și din nou marea și senzația aceea de libertate și de istorie.

Apoi, tu îmi vei spune că ai început deja să iubești  istoria și tărâmul acesta plin de fapte și urme și senzația aceea de mare și de istorie contopită cu marea, la o aruncătură de băț de Mamaia și de hotelul de la marginea mării și m-ai ruga să te duc într-un alt loc plin de semnificații și eu te-aș purta pe aleile Parcului arheologic din Constanța, acolo unde spiritul vechii cetăți Tomis continuă să fie încă viu dincolo de zidul roman din secolul al III-lea d.Hr. , acolo unde rămășițele Turnului Măcelarilor, coloanele, vasele de cerámică și  alte vestigii istorice din perioadă romano-bizantină ne-ar face să uităm de mare, de plaja aceea încă pustie, de pietrele albe spălate de valuri.

Ocean with foam washing on the sand beach on a clear day
Sursa foto : unsplash

Și am mai uita puțin de noi, și puțin din noi ar dori să ne continue pașii, să ne povestească încă puțin povestea micii biserici grecești Metamorphosis din zona istorică a Constanței, proiectată de arhitectul grec Iani Teoharidi pe principiile dictate de un sultan cu multe principii  – „să nu fie mai înaltă decât orice altă geamie din oraș și să fie construită cât mai departe de cartierul turcesc „– de unde și ei dimesiunile reduse : înălțime de doar 10 metri, lungimea de doar 25 de metri și lățimea de doar 12,5 metri, și povestea ar continua cu cele patru policandre, cu cristalele de Murano donate în anul 1862, cu cele  sase sfeșnice din argint aduse de la Constantinopol, cu Evanghelia cu coperți de argint și cu foarte multe icoane, dintre care una dintre cele mai importante îl întruchipează pe Sfântul Fanurie, sfântul atât de iubit de ortodocșii greci.

Povestea ar tot continua cu pașii și vorbele Dianei Slav, ghidul local voluntar distins în 2016 și 2017 cu Certificatul de Excelentă Trip Advisor care ne-ar fac un tur al Constantei si ne-ar povesti Biserica Armenească Sfânta Maria, Biserica Româno-Catolică Sfântul Anton, Biserica Sfântul Mina, Catedrala Ortodoxă Sfinții Petru și Pavel si ar tot continua așa cu istoria de peste 2500 de ani a orașului, cu multiculturalitatea și diversitatea lui până ce pașii ne-ar purta înapoi la mare, la Mamaia, la valuri, la pietrele albe, la hotelul cu piscină de la malul mării, renovat complet în 2008 și la piscina lui recent inaugurată, spre cele două bazine ultra-moderne dotate cu filtre performante și sisteme de încălzire posibile prin panouri solare, spre apusul de soare pe care îl vom privi împreună în două dintre cele 200 de șezlonguri asezate în fața unor măsuțe albe sub niste umbrele cu fața spre mare.

Această prezentare necesită JavaScript.

Sursa foto : wikipedia , litoralulromanesc.ro

Dragă Mike, am ajuns înaintea ta, m-am cazat la hotelul din apropierea mării și apoi mi-am imaginat cum va fi.

Și va fi  !

 

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2018, proba Hotel Aurora Mamaia

2 gânduri despre „Și va fi, noi și valsul valurilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s