Privesc în zare, comod așezată

Dacă mi-ar fi spus cineva acum ceva zeci de ani „Ai tehnologia la tine acasă” i-aș fi arătat rapid ușa, invitându-l să o folosească. Pe vremea aceea nu aveam nici măcar telefon fix și eram sătulă de glumele proaste.

Azi este o zi ca oricare alta, doar puțin scufundată în ceață, undeva relativ departe, la marginea unui câmp. Beau o cafea neagră, cu puțină miere, scriu și, din când în când, privesc în zare, comod așezată în scaunul scaun gamming SPACER.  Nu sunt „gammer” dar ador scaunele concepute special pentru ei. Nu sunt nici măcar „geek” dar caut să înțeleg cum se întâmplă lucrurile și încerc să rămân în pas cu lumea. Am un laptop, ceva accesorii laptop, un telefon mobil pe care nu l-am mai scăpat pe jos de ceva vreme și un scaun ergonomic.

SP-GC-GR168

Sursa foto : Spacer

Până nu demult, ca să-mi câștig viața,  trăiam o senzație de disconfort continuu cauzată de scaunul plat, tare și complet neadaptat la felul meu de a fi. Încercam mereu să trec peste durere dar nu reușeam. Mă ținea spatele la fiecare mișcare și din această cauză, sau poate din diverse alte motive legate de vârstă, de neîndemânare și de multe altele, spărgeam un telefon mobil pe lună. Se găsea mereu dala de beton potrivită pentru lipsa de  compatibilitate a degetelor mele la metalul plastifiat al telefonului. Telefonul îmi aluneca printre degete în cele mai nepotrivite momente și zgomotul , un „zdrag” puternic de sticlă spartă, amplificat de ecoul dat de câmpul de lângă casă, făcea imposibilă orice trecere sub tăcere a faptei. Omoram des și fără motiv evident. Mi se reproșa că nu-s atentă, că nu-s prezentă, că-s o ființă complet superficială și complet detașată de lumea înconjurătoare iar eu acceptam tăcută, încercând să înțeleg din ce punct anume o luasem  razna.

Mi-a trebuit mult timp să înțeleg încotro se îndreaptă lumea, să-i înțeleg direcția, viteza de deplasare și tendințele, dar, până la urmă, cu puțin efort și multă flexibilitate intelectuală, am înțeles cam cum stăteau treburile. Gadgeturile dictau sensul lumii și îi explicau evoluția!

Locuiesc într-o casă mare cu vedere spre câmp și, până nu demult, eram convinsă că nu-mi plac „gadget”-urile. Sinceră să fiu, ca să aflu ce anume nu-mi plăcea, a trebuit mai întâi de toate, să înțeleg semnificația „gadget”-ului.

De căutat a fost simplu,  aproape totul se găsește astăzi la un „Google” distanță. Chestia complicată a început odată cu definiția cuvântului “gadget”, care variază de la o limbă la alta.

În română, de exemplu, „gadget”-ul “  este :

„un obiect tehnologic mic cum ar fi un dispozitiv sau aparat care îndeplinește o anumită funcție, fiind de obicei o noutate. Gadgeturi sunt întotdeauna concepute mai neobișnuit sau mai ingenios decât alte obiecte tehnologice la momentul invenției lor.”

Sursa : Wikipedia

În franceză însă, lucrurile devin un pic mai altfel fiindcă acolo, gadgetul  este :

“ un objet souvent ingénieux, mais presque toujours inutile à long terme. C’est un type de cadeau courant lors des fêtes de fin d’année.”

Sursa : Wikipedia

În traducere liberă, pentru francezi, „gadget”-ul reprezintă un obiect, de cele mai multe ori ingenios, dar aproape întotdeauan inutil pe termen lung, fiind un cadou potrivit pentru sărbătorile de Crăciun.

Pentru că îmi plac lucrurile simple și clare, mi-am creat definiția proprie :  „gadget”-ul, în accepțiunea mea, va fi  un obiect relativ mic și nou și foarte ingenios.

Cu o astfel de definiție clară în față, am realizat că-s topită după gadgeturi. Fără să știu, trăiesc de multă vreme în casa de la marginea câmpului, înconjurată de multe obiecte mici și ingenioase care, pe termen lung, vor fi  inlocuite de alte obiecte mici, noi și ingenioase. Simplu ca bună ziua și în continuă transformare!

Dacă ar fi să o iau după propria definiție, primul meu gadget a fost abacul. Înainte de abac calculam pe degete și, înainte de degete, nu știam regulile.

Apoi, au urmat pe rând, telefonul fix portocaliu instalat într-o miercuri, după 4 ani de așteptare, calculatorul științific special de tip CASIO primit cadou imediat după treapta 1, în semn de recunoaștere a meritelor deosebite de care dădusem dovadă clasându-mă pe un onorabil și bine meritat loc 11 din o sută și ceva și cartela perforată, perforată la două mâini și apoi verificată. Începând de la cartela perforată, a urmat o epocă a obiectelor mari, incalificabile drept „gadget”- uri conform definiției, despre care nu voi vorbi aici.

Următorul gadget a apărut undeva prin 1990 toamna. Se numea COBRA și era un gadget puțin mai mare. Pentru că era teribil de ingenios și fusese construit să înlocuiască mastodonții aceia care se hrăneau cu cartele perforate prin centrele de calcul, a fost unul din gadgetele mele preferate de care îmi aduc aminte și acum cu mare plăcere. Lipeam strâmb fire cu  cositor pe placa lui de bază prin camere reci de cămin și nu-mi ieșea mai niciodată lipitura perfectă. Senzația era, însă, divină !

Cam așa a fost cu „gadget”-urile mele de la început. Simple ca „bună ziua” și în continuă tranziție.

Apoi au apărut toate celalalte : „Smartphone”- urile , diversele accesorii smartphone , „laptop”-urile,  diversele accesorii laptop,  și tot restul.

SPF-3D-IP.7G

Sursa foto : Spacer

Folia și husa de telefon mobil însă, au fost „gadget”-urile care mi-a schimbat viața. Până nu demult,  telefonul mobil îmi alunca printre degete în cele mai nepotrivite momente și zgomotul , un „zdrag” puternic de sticlă spartă, amplificat de ecoul dat de câmpul de lângă casă, făcea imposibilă orice trecere sub tăcere a faptei. Omoram des și fără motiv evident și nimeni nu înțelegea unde anume era buba.

Buba eram eu.

Articol scris pentru Superblog 2019, proba Spacer

 

Un gând despre „Privesc în zare, comod așezată

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s