LOKOFOOD este soluția

 –  Băi, de trei zile mă învârt ca titrezul prin casă, îmi spune Paul, peste gard.

Stă înfipt la zece metri de gard și urlă.  Crede ori că nu aud bine, ori că distanța socială pe care ne-am impus să o păstrăm, creează distorsiuni. Nu știu ce să-i răspund, adevărul este că și eu simt că mă urc pe pereți. Sunt genul extrem de sociabil, exagerat de extravertit și nebunia asta cu corona 19 mi-a cam pus capac.

Paul continuă să urle:

– Să mor eu de nu mi-e dor până și de Nelu.

Aici Paul exagerează. În vremuri normale nu-ți poate fi dor de Nelu. Nelu vorbește mult și are întotdeauna dreptate. Dacă nu ești de acord cu el, bate cu pumnul în masă. Dacă vii cu argumente valabile, el le desființează unul câte unul. Dacă încerci să-l contrazici, e jale. În vremuri normale nu are cum să-ți fie dor de Nelu!  Chestia nasoală este că, de cel puțin cinci săptămâni, nu mai trăim vremuri normale. Stăm în casă și ne amintim de Nelu. Dacă stau bine să mă gândesc, și mie îmi e dor de Nelu. Una peste alta, nu era băiat rău. În felul lui, întreținea atmosfera. Încărcată sau nu, măcar era. Mă apropii de gard, Paul face doi pași în spate. Cică să păstreze distanța socială. Îl înțeleg și îl admir. Ii zic:

– Auzi? Dar on line nu ne putem vedea? , îl întreb.

Paul mă privește tâmp. Sigur îi trec prin cap o groază de idei contradictorii.

– De ce să ne vedem on line dacă ne vedem peste gard? mă întreabă el și îmi face semn cu mâna la tâmplă.

Îi zic că nu-s tâmpit dar noi doi ne vedem deja prea des.  De când cu virusul ăsta și cu distanța socială, ne vedem la fiecare două ore, el la zece metri de gard, în partea lui, eu în partea mea de gard. În aceste condiții, ne plictisim prea repede, am epuizat cam toate discuțiile într-o lună și ceva de carantină.

Apoi încep să-l conving: l-am putea invita și pe Nelu și pe Gabi și pe Viorel, am putea ciocni virtual un pahar de Merlot, am putea testa o telemea de vaca pe o felie de pâine cu cartofi, am putea gusta o ceafă de porc la grătar sau un ciolan de porc cu fasole verde, în fine, chestii din astea fine despre care am auzit că există la White Horse, un restaurant din apropiere, am putea lărgi astfel spectrul discuțiilor în jurul unei mese virtuale.

Paul e de acord în principiu, da, ar fi frumos să mai vadă și alte mutre, dar cum să facem? Ca să-i descrețesc puțin mintea, îi spun :

– Mai ții tu minte ce fain ne distram când eram încă în Brașov si comandam prin „home delivery” pizza cu măsline de la „pizza Nona” sau meniul complet de la „La Ceaun”? Sau seara aceea de pomină în care fetelor le fusese lene să facă din nou de mâncare și comandasem șapte meniuri complete cu sarmale, grătar, aripioare la grătar și papanași de la „Roata Norocului„?

Mda, erau vremuri bune atunci, înainte de Corona 19… Virusul ăsta nenorocit ne-a blocat de ceva vreme la București, în spatele unui gard. Pic brusc într-o melancolie neașteptată din care mă trezește peste vreo cinci minute vocea lui Paul:

– Oare n-am putea comanda on line cu livrare la domiciliu și de aici, pe Jandarmeriei, sector 1, București?

Întrebarea lui Paul pare retorică, dar în realitate nu e. Paul caută ceva pe Google, timp de zece minute se tot uită, analizează, scoate niște sunete bizare, oftează, râde și, într-un final, spune:

-Gata! Am găsit! Platforma LOKOFOOD este soluția! #staiacasa suntem #AlaturiDeTine !

Îl privesc pe Paul mirat, nu știu despre ce vorbește dar el pare foarte sigur de ceea ce spune.

⁃ Virusul ăsta ne mănâncă cu fulgi cu tot, îmi spune el, să vezi dezastru în industria HoReCa … Industria hotelieră și cea a restaurantelor este una dintre cele mai afectate. Dacă nu ii ajută nimeni să treacă peste criza asta, se duce naibii totul. O să scăpam de virus și o să intrăm direct în recesiune. Nema distracții…

Paul are dreptate dar sunt de părere că vede viața mult prea în negru. Îi spun părerea mea și îmi dă dreptate. Trebuie să mergem înainte !

– Ideea ta cu cheful în jurul unei mese on line nu este chiar atât de rea. Comandăm on line, suntem livrați acasă și ne auzim și vedem pe zoom. În felul acesta mai ieșim și noi puțin din depresie și ii ajutăm și pe cei din domeniul HoReCa sa supraviețuiasca. Uite, continuă Paul, lokofood.ro este o inițiativă 100% românească construită pe o soluție Expressoft. Este o platformă de intermediere între restaurantele partenere și clienți, îmi spune el.

–  Care clienți?, îl întreb eu curios, și el îmi răspunde că și eu și el și Nelu și toată gașca, noi suntem clienții, acei oameni obișnuiți care trebuie să respecte legea și să păstreze distanța socială în aceste zile, cei ce nu se pot deplasa, nu se pot întâlni, nu se pot strânge în brate, nu se pot atinge, noi ăștia suntem clienții, cei ce își doresc să-și vadă prietenii, să se simtă bine, să mănânce gustos și sănătos alături de prieteni, continuă Paul să explice.

Când termină de explicat, introduce adresa și caută livrările disponibile pentru Jandarmeriei, sectorul 1. Găsește brutăria Baron, restaurantul „White Horse”, cofetăria „Altfel” și încă vreo două. Decidem împreună că va fi un chef între prieteni cu specific românesc și comandăm pentru mâine.

Cam așa a început totul. De acolo a început totul.

Cheful între băieți pe zoom a fost unul dintre chefurile acelea memorabile de care îți amintești ani buni după, în cele mai neașteptate momente.

Articol scris pentru Spring Superblog 2020, proba LOKOFOOD powered by Expressoft

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s