Am nevoie de o hală, la țară

Azi mă întâlnesc cu Doru Abis, patronul fermei de găini despre care sunt convinsă că ați auzit deja. Am oarecare emoții, omul e un adevărat geniu, s-a scris mult despre el în presa națională și au vuit posturile de televiziune naționale de reclame.

M–am trezit devreme, m-am îmbrăcat într-o ținută sport, mi-am pus niște bocanci în picioare, m-am urcat în mașină și am purces la drum.

Drumul principal al satului trece pe coama dealului, e îngust, neasfaltat și are multe curbe și hartoape. Ca să ajungi la ferma agricolă Abisurile S.R.L, trebuie să o faci la dreapta la prima intersecție după vila Poienita și apoi să mergi de-a lungul râului cam un kilometru.

Este imposibil să nu nimerești, ferma este pe stânga, o hală mare, metalică, împărțită în două. Jumătate pentru găini și jumătate pentru cartofi și fasole. Nimeresc până și eu. La fermă lucrează în mare parte oameni de-ai locului și familiile lor. Așa a vrut patronul, să se implice în comunitate. Un tip fain, patronul ăsta, un om de-al locului și el. Umblă vorba că totul a pornit de la o moștenire, dar nimeni nu poate băga acum mâna în foc. Pentru că asta s-a petrecut acum ceva ani, în timpul Marii Pandemii. Atunci s-a produs de fapt transformarea. Ferma cea mică a fost transformata într-o hală metalică de capacitate mare și numărul găinilor a crescut semnificativ, ceea ce a generat locuri de muncă suplimentare.

„O mana cerească în acele vremuri sumbre când totul se închidea din cauza restricțiilor de tot felul”, așa îți spune azi orice localnic întâlnit în sat.

Ajung la fermă, patronul mă poftește înăuntru, îmi oferă o cafea dar sunt nevoită să o refuz, deja tremur ca varga. Îl rog să-mi povestească despre ferma lui, el nu refuză.

Totul a început luni, 16 noiembrie 2020, îmi spune patronul. Imaginează-ți, te rog, continuă el, a noua lună de pandemie, o dimineață cu o ploaie mocăneasca, ora nouă și un pic. Eu îmi imaginez, el continuă.

Formez numărul, las să sune, într-un final raspunde cineva dar nu zice nimic.

⁃ Bună ziua, domnul Demeter? Am nevoie de o hală.

Îmi răspunde o voce somnoroasa, îmi cer scuze că am trezit-o din somn, vocea îmi acceptă scuzele, mă anunță că am greșit numărul și apoi îmi trântește telefonul în nas. În ureche. Un zgomot surd, brutal. Nu apuc nici măcar s-o întreb dacă am sunat la reprezentatul Frisomat. Verific numărul : 0720 550 955. Greșisem o cifră.

Formez din nou, de data aceasta nu mai trezesc pe nimeni din somn, e chiar domnul Demeter care mă salută politicos și mă întreabă cum mă poate ajuta.

⁃ Domnul Demeter, am nevoie de o hală, la țară. O hală agricolă de la Frisomat. O hală metalică, prefabricată din oțel profilat la rece. Am o afacere deja cunoscută în zonă pentru că angajații sunt, în mare parte localnici, și aș vrea să mă extind. Am auzit că Frisomat România înființată în 1996 la Piatra Neamț, mă poate ajuta. Eu cresc găini, cultiv cartofi și fasole bio, și, în prezent, asigur desfacere pentru zona centrală a țării dar aș vrea să mă extind în toată țara. De aceea aș avea nevoie de un spațiu mai mare, o hală metalică de exemplu, împărțită în două, o parte pentru găini și o parte pentru cartofi și fasole, sau două hale, cum ziceți dumneavoastră că e mai bine, am înțeles că asigurați și proiectarea pe măsura cerințelor clientului. Ceea ce mă interesează în plus de acest proiect hala metalica este o soluție durabilă și o prestație completă, cu tot cu transport și montare. Am înțeles că totul este prins în oferta dumneavoastră, inclusiv personalizarea standardizata. De asta v-am deranjat cu acest apel.

⁃ Ați nimerit unde trebuie, îmi răspunde domnul Demeter, Frisomat este o companie romano-belgiană care susține dezvoltarea companiilor din România, asigurând întregul ciclu constructiv. Oamenii noștri încep prin a înțelege cerințele și a propune cea mai bună soluție pentru client. În cazul dumneavoastră, o echipă va prelua proiectul, se va deplasa la fața locului ca să înțeleagă contextul și apoi va propune proiectul, după care va construi hala și o va transporta, ne-montată. Elementele constructive fabricate din oțel de foarte bună calitate sunt ușoare, astfel se economisește la transport. Montajul e făcut pe loc, de echipa noastră. Apropo, câte găini aveți?

ferma pasari in hala zootehnica
Sursa foto : Frisomat

Tresar. Sunt încă pierdut complet în gândurile mele. Vizualizeze deja hala pe malul pârâului, la marginea câmpului, bucata de pământ moștenită de la bunicul din partea mamei. Sunt un visător. Așa m-am născut și așa am rămas. Ideea cu găinile mi-a venit demult, pe vremea când încă erau permise orătănile pe lângă casă. Apoi au dat legea și au interzis animalele la curte, în oraș.

În afară de câini și pisici, orășenii nu au mai avut voie să crească nimic. Aveam, pe vremea aceea, zece ani și zece găini, în curtea din spatele casei, găini,față de care dezvoltasem o pasiune inexplicabilă. Erau patru găini pentru ouă, patru pentru carne și doi cocoși care mă fugăreau de cate ori mă vedeau. Când a fost dată legea cu privire la orătăniii, pasiunea mea pentru găini a trebuit să fie înlocuită cu pasiunea pentru altceva. Dar ideea în sine a rămas undeva în mintea mea: când voi crește, voi avea o fermă mare, cu multe găini. Atunci, pe lângă toate celalalte pasiuni, am început să cultiv fasole și cartofi. Ani de zile am cultivat fasole și cartofi. Până într-o bună zi când a murit bunicul din partea mamei și m-am mutat la țară. Undeva lângă Măgura, în vârf de munte. La asta mă gândeam când m-a întrebat domnul Demeter de găini.

⁃ Am două zeci de mii cinci sute de găini și două hectare de pământ, îi răspund eu și-mi torn o cafea. Presimt că va fi o discuție constructivă.

ferma de gaini de carne in hala agricola
Sursa foto : Frisomat

⁃ Domnule dragă, îmi zice domnul Demeter, Frisomat este exact ce vă trebuie dumneavoastră. Avem deja în portofoliu proiecte asemănătoare, de exemplu o fermă pentru 18842 găini pentru societatea Toneli Holding, sau una pentru Rol Big Polonia pentru creșterea găinilor.

Pentru fiecare client și context, noi propunem soluția pe măsură. Ca să vă dau un exemplu concret : pentru Rol Big Polonia, clientul dorea temperatura și aerisire controlată iar noi am izolat pereții halei metalice cu panouri Sandwich (sw) și am incorporat o serie de ventilatoare. Suntem un partener de încredere, cu grijă pentru mediu și pentru client. Vedeți dumneavoastră, 50% din energia consumată la producția materialelor provine de la panourile solare. În plus de toate acestea, avem certificate pentru toate materialele folosite, suntem niște oameni responsabili și foarte profesioniști, și, ceea ce este foarte important pentru dumneavoastră, venim și-n vârful muntelui să realizăm proiectele clienților. Pentru proiectul dumneavoastră, de exemplu, voi veni chiar eu în persoană. N-am mai fost la Măgura de vreo zece ani buni, de pe vremea când singurul drum era unul îngust, cu hârtoape și multe cotituri. Am auzit că s-a construit mult în ultima vreme.

hala finalizata grajd gaini ouatoare free range toneli frisomat
Sursa foto : Frisomat

Domnul Demeter s-a ținut de cuvânt și a venit personal aici. Îmi aduc aminte și azi. Era o zi de început de iarnă, drumul dinspre Prăpăstii era aproape impracticabil, ningea amestecat cu ploaie, parcă nici vremea nu ținea cu noi. Vai și jale era, de la începutul pandemiei nouă mii de oameni muriseră, trei sferturi din locuitorii comunei își pierduseră locul de muncă și în ultima zi se înregistraseră 43% de teste pozitive. Prăpăd.

Am discutat atunci vreo două ore, am explicat contextul, ne-am plimbat prin mica fermă de atunci și i-am explicat cam ce îmi doream. El a notat totul și apoi a construit.

Cam așa a început totul. De atunci totul s-a schimbat. Doar drumul îngust, neasfaltat și cu multe curbe și hârtoape a rămas.

Articol scris pentru Superblog 2020, proba Frisomat.

Un gând despre „Am nevoie de o hală, la țară

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s