Să crezi Paulică, cum să nu crezi, dar să și cercetezi înainte

Îl știți pe Paul, v-am mai povestit de el. E băiat bun dar e cam credul. I-am tot spus de-a lungul timpului să nu mai creadă în tot ce zboară, dar el se încăpățânează mereu să ia totul drept corect până la proba contrarie.

Ultima lui găselniță sunt celulele stem.

Mă sună ieri Paul, că -n ultima vreme, de când cu virusul, ne salutăm doar de la distanță, mă sună ieri Paul și-mi spune că lui nu-i mai e frică de moarte. Nu-i mai e frică deloc de moarte pentru că va trăi veșnic.

⁃ Băi Mirciulică, gata cu durerile articulare, gata cu atacurile de panică, gata cu diabetul și cu hipertensiunea, gata cu toate, mâine sun să-mi fac o programare pentru un tratament cu celule stem. O pastilă și gata! Am citit pe net că-i simplu. Să coste cât o costa, dacă mă scapă de toate, dau banul, la ce bun să mor cu bani în cont, nu-i mai bine să fiu sărac dar măcar să trăiesc? Ia zi și tu Mirciulică, n-am dreptate.

Tac. Încerc să înțeleg ce se petrece în capul lui Paul. După ce algoritm îi funcționează logica. Caut să găsesc cuvintele potrivite, să nu par agresiv și nici Gigi contra. S-ar supăra Paul și s-ar încăpățâna să creadă că va trăi veșnic. În plus, își va goli conturile degeaba și ar ajunge ca vai de el, muritor de foame la colț de stradă.

Într-un final, îi răspund

⁃ Ce să zic eu măi Paulică, sincer, nu cred că e așa de simplu precum zici. Ar fi prea frumos ca să fie adevărat. Tinerețea fără bătrânețe n-ar mai fi de domeniul fantasticului. Am mai citit și eu despre asta și am înțeles că sângele din cordonul ombilical este folosit în tratamentul pacienților cu cancer de sânge, sau cu leucemii și limfoame, sau anumite tulburări ale sistemului imunitar, de exemplu boala falciformă sau sindromul Wiskott-Aldrich. În plus de asta, am citit recent despre studii care dovedesc că sângele din cordonul ombilical conține, pe lângă celulele stem și alt tip de celule care ajută în cazul unor altor afecțiuni, cum ar fi autismul, dar, de aici până acolo în a spune că te tratezi cu celule stem sau cu sânge ombilical și scapi de toate, e cale lungă Paulică.

Sursa foto : Cord Blood Center

Paul nu spune nimic. Îl simt dezamăgit și nu învârt cuțitul în rană. I-aș spune că e fix așa cum a fost când s-a anunțat la televizor sfârșitul lumii și el și-a construit un buncăr în fundul curții. I-a luat trei săptămâni să-l construiască că a plătit triplu decât prețul pieței și și-a făcut și stocuri de ulei, făină, orez, fasole verde în conservă, cartofi și ceapă. Când s-a adeverit că n-a murit nimeni, Paul a rămas cu buncărul plin de stocuri. Luni de zile, în loc să merg la Mall, mergeam la Paul.

Într-un final Paul raspunde:

⁃ Și de cazul acelui băiețel care suferea de anemie severa care îl făcea dependent toată viața de transfuzii de concentrat eritrocitar ce zici? Nici în fapte concrete să nu mai cred?

⁃ Să crezi Paulică, cum să nu crezi? Dar să și cercetezi înainte. Am auzit și eu de acel caz, a fost celebru la vremea lui. O familie cu doi copii, o fetiță, născută prima, un băiețel cu probleme de anemie severă și niște părinți prevăzători care au recoltat sânge din cordonul ombilical la nașterea fetitei, l-au conservat corespunzător ca apoi să fie folosit ca „leac miracol” pentru anemia fratelui. Dacă vei cerceta cu atenție cazul, vei observa că există un context specific, foarte clar precizat.

Paul nu zice nimic, pare că l-am convins. O iau ca o mică victorie personală și continui:

⁃ Și apropo, să nu confundăm celule stem cu sângele din cordonul ombilical. În cazul băiețelului, era vorba de o anemie tratată de celule stem existente în sângele extras din cordonul ombilical al surorii, dar în alte cazuri, alte tipuri de boli sunt tratate de alte celule existente în sângele din cordonul ombilical. Mare atenție la termeni, să nu amestecăm mere cu pere.

Paul e confuz, pare că am reușit să-l înec în termeni. Recunosc că e greu să nu te îneci atunci când valurile de dezinformare în masă sunt uriașe. În aceste cazuri, singurul colac de salvare este creierul. În fine, cei doi neuroni care au mai rămas, care trebuie antrenați zilnic dacă vrei să nu dai în Alzheimer. De boala asta n-o să-i povestesc lui Paul, că- l știu ipohondru. Răspunde:

⁃ Și cum rămâne cu reclamele la pastile cu extras de celule stem din țesut animal care vindecă diabetul, cancerul și previn apariția altor boli? Ia spune-mi, crezi că e etic să faci reclamă la ceva nedovedit științific?

Nici de data asta nu răspund repede. Îl simt pe Paul complet dezumflat și mi-e că dă în depresie dacă continui să-i îngrop visele unul câte unul. Cert e că Paul are dreptate : nu e etic să faci publicitate la ceva nedovedit științific. Dar una-i etica și altu-i banul. Mulți merg pe principiul că omul ar da oricât să-i fie bine. Ii răspund lui Paul cu exemple concrete:

⁃ Nu-i etic dar aduce bani. Si banu-i ochiul dracului iar dracului nu-i pasă de ce spune știința. Iar în cazul ăsta, cu pastilele cu celule stem de origine animală, știința spune așa „Afirmațiile că suplimentele de placentă orală comercializate în prezent conțin celule stem vii sunt false și nu sunt plauzibile din punct de vedere științific. Pentru ca celulele stem să păstreze activitatea, acestea trebuie depozitate la temperaturi foarte reci, până la -196 ºC. Mai mult, celulele stem consumate pe cale orală vor fi distruse de enzimele din tractul gastro-intestinal”. Ți -am citat dintr-un articol apărut recent. Dacă nu mă crezi pe mine, crede-i pe ei, specialiștii în domeniu.

Paul tace din nou. Simt că, dacă vom continua așa, prietenia dintre noi se va duce pe apa Sâmbetei. Ca să nu fie un moment penibil, continui:

⁃ E plin netul de informații false. De aceea zic să nu le credem pe toate. Cei ce le lansează mizează pe faptul că nu toți suntem specialiști în domeniu. Uite, de exemplu eu. Habar nu am ce-i aia placentophagie. Sună ca naiba și nu-mi spune nimic. Poate de aceea mă informez în prealabil, ca să înțeleg despre ce anume este vorba. Mi-ar fi plăcut să fie vorba despre ceva despre care să pricep minimul necesar. Să zicem că aș fi înțeles mult mai bine dacă mi s-ar fi vorbit despre robotică, calcul paralel sau microservicii orchestrate. Sau despre procese și cazuri de utilizare. În cazul celulor stem, sunt, ca și tine, un ilustru novice, cumpărătorul ideal al medicamentelor cu efect miracol. Pentru că și eu, ca și tine, aș vrea să trăiesc tinerețea fără bătrânețe și viața fără de moarte. Problema este că e încă prea frumos ca să fie și adevărat. Revenind la placentophagie: circula o poveste odată, mai demult, care spunea să mănânci placenta cu miere dacă vrei să scazi hemoragia post-natala. E adevărat că eu, ca bărbat, nu am născut niciodată, dar numai gândul că ar trebui să amestec placenta cu miere mi-a făcut greață. Și totuși, există oameni care au crezut și au mâncat. Au mâncat, pentru că ideea în sine i-a ajutat să supraviețuiască și să sară peste un hop dăruit de viață.

black and white typewriter on white table
Sursa foto : Unsplash

Paul îmi dă dreptate, i se întâmplă des să creadă în fata Morgana. Apoi îmi povestește a zecea oară despre Mia, marea lui iubire care l-a părăsit acum douăzeci de ani și a plecat cu un tip întâlnit în aeroport.

⁃ Vezi tu, mi s-a întâmplat exact cum spui tu cu placentophagie. Niciodată nu am reușit să înțeleg femeile, de-aia am rămas singur. Să-mi fi spus despre culturi de porumb și tipuri de soluri, aș fi înțeles, dar cu felul de a gândi al femeilor nu am rezona niciodată.

Profit de oportunitatea creată de Paul și răspund repede

⁃ Hei, să n-o luam nici chiar așa, spre polul opus. Faptul că nu înțelegi femeile nu implică automat celibatul. E o mare pierdere pentru noi, și mai ales pentru ele, posibilele candidate, că ai decis să rămâi singur. E ca și cum, din necunoaștere, putini oamenii recurg în prezent, cel puțin în România, la recoltarea produselor biologice la naștere. Pentru că puțini știu că există această posibilitate și în România și e fără risc pentru mama și pentru copil. Este adevărat că este puțin cam complicat să intri în toate detaliile tehnice legate de tipurile de produse biologice și utilizarea lor, dar asta nu trebuie să te împiedice. Important e că există specialiștii în domeniu care știu cum să le folosească. Păcat e că se pierde material biologic care ar putea salva multe vieți.

Pare că l-am intrigat pe Paul când am adus vorba despre celibatul lui. Pare că am avut dreptate când i-am spus că e prea încăpățânat să accepte că nici el nu e perfect și să facă un efort să înțeleagă acest lucru. Nu poate fi mai complicat decât să înțelegi că produsele biologice sunt de mai multe feluri (celule stem hematopoietice din sângele ombilical, celule stem mezenchimale din țesutul de cordon ombilical și țesutul placentar, celule stem hematopoietice din sângele din placentă, respectiv țesutul placentar, celule stem endoteliale din placentă) când tu ești complet perpendicular pe subiect. Important e să fii deschis și să acumulezi informații utile.

Paul tace. Poate rumegă ce i-am spus. Poate nu. Nu știu ce-i în capul lui. Dacă l-aș vedea, poate mi-aș da seama. Ca să umplu spațiul prea lung, îl întreb:

⁃ Apropo, tu știi de ce recoltarea țesutului placentar și stocarea sa ca sursă de diferite tipuri de celule stem este indicată?

Paul clar nu știe. Nu știe nici că Grupul Cord Blood Center a eliberat până în prezent 78 de grefe de sange ombilical folosite cu succes în mari centre de specialitate din lume, dintre care 8 probe utilizate în Romania, la institutul Fundeni din București. Știu că nu știe, totuși aștept să răspundă. Îl aud cum respiră. Poate cugetă. Poate încearcă să se obișnuiască cu ideea că nu va trăi veșnic. Nu-l mai fierb, continui:

⁃ Ei bine, pentru că diferitele tipuri de celule din țesutul placentar sunt acceptate cu mai multă ușurință de către organism și astfel scad șansele de apariție a unor efecte adverse.

Sursa foto : Cord Blood Center

Tac. Aștept o reacție din partea lui Paul. Sunt curios dacă l-am convins. Dacă am reușit să-i schimb percepția despre lumea în care trăim. Despre volumul important de informații false sau doar pe jumătate adevărate în care ne scaldăm zilnic.

Paul nu spune nimic mult timp. În casă e cald, afară plouă, e o toamnă rece într-un an ciudat. Aș adormi dacă nu m-aș simți atât de vinovat față de Paul. Îmi pare rău că a trebuit să afle de la mine că nu va trăi veșnic. Într-un final răspunde:

⁃ M-ai convins Mirciulica, imediat ce se inventează vaccinul anti Covid, mă vaccinez și-mi iau un an sabatic să vizitez lumea. Poate îmi găsesc o nevastă frumoasă și harnica și iubitoare. Am auzit că, dacă o cauți bine, o găsești până la urmă.

Închide. Închid.

E băiat bun Paul dar e cam credul.

Articol scris pentru Superblog 2020, proba Cord Blood Center

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s