Ce-am fi dacă n-am economisi?

Săptămâna trecută am participat la o prezentare despre minimalism. Prezentarea era făcută de o tânără persoană, decisă să adopte principiul. Ascultând-o, am realizat cât de mare este diferența dintre generații în ceea ce privește legătura dintre om și lucruri.

Eu, de exemplu, cea născută înainte de Revoluție, sunt mai degrabă genul strângător. Mă înconjor de lucruri pe principiul că „nu se știe niciodată”. În plus, din fiecare lucru strâns în jurul meu, nasc câte o amintire. Și astfel, mă leg de amintiri și, implicit de lucruri. Conceptul de „minimalist” este fix la polul opus. Cei ce îl adoptă se despart de tot ceea ce este prea mult.

Două generații, două mentalități, două extreme. Și totuși, toți economisim. Unii economisesc dintr-un fel de revoltă vizavi de un sistem al „prea-multului”, alții, cei ca mine, dintr-un fel de revoltă născută din prea puțin.

„#fărăbaniaruncați, că banul nu cade din cer, fata dragă „, așa-mi spunea bunica și așa și era. Era greu, pe vremuri, să pui deoparte un bănuț. Îmi aduc aminte și acum de cei care au strâns o viață întreagă să-și cumpere o mașină și, imediat după Revoluție, din toată agoniseala lor de-o viață, le-a mai rămas doar de-un kil de carne.

În ceea ce mă privește, banii nu mi-au picat niciodată din cer.

Ca să căștig bani, la un moment dat mi-a venit ideea să vând melci. Am o groază de melci în grădină, la Brașov. Când îmi e lumea mai dragă, hop și-un melc. Știu că se pot face bani mulți din melci de pe vremea când trăiam în Franța și toate restaurantele fițoase serveau melci cu usturoi și pătrunjel. N-am putut niciodată mânca melci. Probabil tot din cauza asta, n-am putut niciodată face bani din melci. Sunt prea atașată de amintirile mele cu melci.

Când eram mică puneam toți melcii la startul unei curse despre a cărei miză sunt convinsă că ei habar nu aveau. Ei o luau strâmb prin grădină și se opreau când aveau chef. Nici unul nu ajungea la destinație. Dar nu era sfârșitul lumii, nășteam amintiri pentru mai târziu. Mai târziu mi-a venit ideea de a vinde primule. Știți voi, florile acelea de tip varză care vestesc venirea primăverii. Galbene, mov sau albe. Asta chiar poate fi o afacere interesantă, încă cuget. În așteptarea afacerii miracol, îmi aduc aminte de pușculița mea portocalie din copilărie, în formă de porc, în care aruncam monezi de un ban pe care le adunam de peste tot din casă. Habar nu am de ce vă povestesc taman de pușculița în forma de porc. Poate pentru că nu mi-au picat niciodată banii din cer. Ca să supraviețuiesc, am fost nevoită să economisesc.

Ce-am fi dacă n-am economisi? Am fi alții. În ceea ce mă privește, nu-s nici atât de tânără precum îmi vine uneori să cred când mă iau după chestiile care îmi trec prin cap, dar nici atât de bătrână precum par să arate anii. Alta nu pot fi, economisesc de când mă știu. Așa am fost educată, să nu arunc cu banii în stânga și în dreapta.

Mai țineți minte vremurile acelea când totul se obținea cu „câte o vorbă bună” din partea cui trebuia și toată lumea punea bani deoparte, la CEC sau la saltea? Sau când faptul că veneai din partea cui trebuia, îți garanta un mic discount? Sau când exista mereu în cartier cineva care știa unde se găsesc cele mai ieftine prune?

Ei bine, în acea epocă m-am născut eu.

În aceea vreme, lucrurile stăteau cam așa :

„Ah, ești băiatul lui Vasile, văr cu Tavi da, mi-a spus Tavi că vei veni, am ceva special pentru tine”.

„Vezi că au adus șosete de bumbac la Universal, sunt mai ieftine ca-n piață și mai bune ca cele din complex, le-am testat eu, și, dacă tot ești pe acolo, ia-mi și mie niște batiste, niște felicitări, și un kil de cartofi”. Cam așa dădea Nora vestea-n cartier, când „se băga”ceva de neratat. Aveam noroc să fie toate la Universal că altfel ar fi trebuit să alerg prin tot orașul. Și aveam noroc cu Nora, realiza gratuit studiul de piață.

„Ești nepoata lui Eva, măi, da’ mare te-ai făcut! Uite, am ceva pentru bunică -ta, zi-i că-i cu preț redus, că doară am crescut împreună „

Cam așa se petreceau atunci cumpăraturile de zi cu zi.

De ce v-am povestit eu toate acestea? Ei bine, pentru că vreau să vă prezint un concept care v-ar putea interesa: cashback.

Cei tineri, născuți cu PC ul pe pernă, pot fi deja familiarizați cu el dar poate că unii din cei „născuți pe vremea lui Pazvante ” și-ar putea prinde degetele. Sau nasul. Sau creierul. În fine, sau poate că ar înțelege perfect despre ce e vorba. În definitiv, vârsta e doar un număr, de noi depinde cum îl jucăm.

Ideea din spatele  CashClub.ro este fix ca-n povestea cu varul lui Tavi. Îți poți obține înapoi o parte din banii cheltuiți la cumpărăturile on line dacă spui că vii partea lui Tavi pardon, din partea lui CashClub. În plus, dacă îți înviți prietenii pe platforma CashClub, accesând „contul meu”, apoi dând click pe „Invită-ți prietenii” și trimițând de acolo linkul tău personalizat , iar ei își fac cont pe platforma CashClub folosind link-ul trimis de tine, și tu și ei vor primi 30 de lei cadou la prima comandă activă (în general, după perioada de returnare). Ca-n povestea cu nepoata lui Eva. Ai un cadou dacă vii din partea bunicii. E ca și cum, bunica este o referință. De aceea, conceptul se numește referral și CashClub este cel mai nou program de referral din România.

Platforma CashClub este ca un mare magazin universal virtual în care găsești peste 800 de magazine care au încheiat, în prealabil, o înțelegere cu CashClub pentru a aplica clienților care folosesc platforma CashClub, discounturi de 1%-30% în funcție de caz. Poți folosi acest magazin universal on line ori prin aplicația web accesibilă prin browser ( desktop și telefon mobil). În acest caz instalezi o extensie de browser, îți faci cont și apoi cumperi on line din cele peste 800 magazine. Pe telefon îți poți instala direct aplicația mobilă nativă, disponibilă și pentru IOS și pentru Android apoi îți faci cont și cumperi on line prin această aplicație. Desigur, este posibil să folosești, după plac, și aplicația web și mobilă, odată ce ți-ai creat un cont, e disponibil pe ambele canale.

Sursa foto : CashClub.ro

 

Odată ce te-ai înscris pe platformă, poți începe cumpărăturile on line la cele peste 800 de magazine partenere. Odată ce ai dat click pe un magazin, poți copia link-ul generat de aplicație și trimite unor persoane care nu sunt încă utilizatori înrolati pe platformă. Astfel, când ei vor cumpăra accesând acel link, tu vei putea încasa bonusul aferent comenzii. Acest mecanism de afiliere pe persoană fizică este unic în România. E ca și cum bunica ar cumpăra pentru ea dar reducerea iar da-o Evei. Cât despre prețuri, vestea bună este că nu vei mai avea nevoie de Nora, aplicația propune un comparator integrat. Și ăsta e doar începutul. Simplu și rapid.

Până și una de pe vremea lui Pazvante a priceput. Tu de ce n-ai încerca?

Articol scris pentru Sprins Superblog, proba CashClub.ro

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s