Păi oare n-ar fi fain ca-n loc de broaște să fie aici o sală de sport acoperită?

Mă întâlnesc ieri cu Toni. Cum nu știți cine-i Toni? O fi plecat din țară înainte să vă mutați aici? Acum, că -mi spuneți, s-ar putea să aveți dreptate. Înainte să vă mutați, aici era o livadă de pruni. Toni locuia într-una din bărăci, unde se terminau prunii. Eu locuiam unde locuiesc și acum, peste drum de livadă. În jos, la capătul străzii, dincolo de gardul de sârmă, erau odată bazinele fabricii de stofe. Imediat după Revoluție Toni a plecat „dincolo”. Fabrica de stofe a mai rezistat puțin, dar nu mult. Acum bazinele sunt lăsate în paragină. Spre capătul lunii mai e plină stradă de broaște scăpate printre zăbrele. De asta nu-și aduce aminte Toni. Când a plecat el nu apăruseră încă broaștele. Broaștele și terenul ăla situat în buricul târgului, de astea două lucruri mi-a vorbit ieri Toni când ne-am întâlnit.

„Păi oare n-ar fi fain ca-n loc de broaște să fie aici o sală de sport acoperită? ” Așa m-a luat ieri Toni când ne-am întâlnit. Nici „ce mai faci?”, „cum o mai duci?”, nimic, abia de s-a întors de peste mări și țări și deja vrea să schimbe lumea. „Eu aș construi aici o sală de sport si agrement de la Frisomat„, așa mi-a zis și mie mi s-a părut că știe ce zice. Cert e, el e plimbat prin lume, a văzut cum se pune problema „dincolo”, știe pe unde să caute punct de comparație.

Sursa foto : Frisomat

Mă uit la el atentă și-i spun : „Băi Toni, tu ai chelit rău de tot”. Cică fac mișto de el. Păi fac și eu ce pot, el mă ia la mișto cu sala de sport, eu ce să-i răspund, că eu  hala industriala și alte construcții nu știu ce sunt. Și nici de Frisomat n-am auzit. Habar nu am că realizeaza, printer altele, firma a fost înființată în 1978 în Belgia de către Guy Somers și are în prezent 19 filiale, prin toate colțurile lumii. Habar nu am nici că Frisomat activează în peste 100 de tari, că a finalizat peste 35000 de proiecte de hale metalice și că are 450 de angajați. Nu știu nici că Frisomat România a fost înființat în 1996, că are sediul în Piatra Neamț și birouri în Otopeni și Cluj, acoperind astfel tot teritoriul României și construind până în prezent peste 850.000 m2 în toată țara. Drept e, mereu am avut o problemă cu memoratul anilor și cifrelor. Din cauza asta n-am fost bună niciodată la istorie. Din cauza asta am ales schemele logice și algoritmii. Ca să nu mai trebuiască să rețin date și cifre. Să le rețină calculatoarele pentru mine. Din cauza asta eu lucrez în IT și nu mă pricep la hale. Căci, fie vorba intre noi, catastrofă am fost și la desen tehnic, dar asta e o altă poveste. În mare, înțeleg orice, căci proiectul tot proiect rămâne, faza de analiză a cerinței, de arhitecturăa și construire high level a soluției, de design și proiectare și de dezvoltare și livrare există în toate domeniile. La asta mă gândesc eu în timp ce Toni continuă să -mi povestească despre Frisomat.

„Să știi că oamenii ăștia chiar fac treabă bună. Sunt de 25 de ani în România și asta chiar spune ceva. Câte firme create după Revoluție ai văzut tu să mai existe și azi? ” Are dreptate Toni, cel mai mult am văzut firme care au dispărut complet după Revoluție. Ori că le-au luat unii în vizor, ori că nu s-au adaptat noului model economic și societar, cert e că n-au rezistat mulți. Să-i numeri pe degete.

„Păi vezi?”, continuă Toni, cei de la Frisomat au rezistat și au devenit o referință pe piață. Și știi de ce? Pentru au știut cum să pună problema și s-au adaptat.  Unu: ei construiesc pentru viitor, din materiale refolosibile, fără pierderi. Și știi de ce nu sunt pierderi? „

Aici, recunosc, mă bagă în ceață. După părerea mea, peste tot sunt pierderi. Când cureți un castravete, pierzi coaja, când ascuți un creion, pierzi așchiile acelea de lemn, cum se poate fără pierderi?

Sursa foto : Frisomat

„Se poate”, îmi zice Toni, „pentru că la Frisomat înainte se gândește și apoi se execută. Adică nu e ca și cum ai lua un trunchi e copac și ai ciobi în el până ai obține o masă. Lucrurile se petrec cu cap la Frisomat : ei proiectează și apoi produc, ăsta-i șpilul, de aceea n-au pierderi. Apoi doi: ei inovează constant pentru că se inspiră din ce vor clienții și caută soluții. Nu se blochează când nu știu, o iau ca o oportunitate și investesc în cercetare. Inovația este în ADN-ul lor și o transmit mai departe prin programele de colaborare pe care le-au lansat cu un număr important de universități. Pentru că ei construiesc pentru viitorul afacerilor din România. Și nu numai. Au construit aproape peste tot în lume, până și în Zanzibar. Poate doar în Alaska n-au ajuns încă. Dar sigur vor ajunge”.

Aici fac ochii mari. Până și ei au ajuns în Zanzibar? În ultima vreme e plin Facebook -ul cu poze din Zanzibar, oameni fericiți, soare, mare, valuri. Visez și eu cu ochii deschiși și Toni își dă seama. Ca să mă scoată din visare, că la noi ninge de 3 săptămâni și șansele mele de a pleca în Zanzibar tind vertiginos spre zero, continuă să -mi povestească despre Frisomat.

„Si trei, sunt așa de buni și de recomandați pentru că investesc mult timp pentru a înțelege ce vrea clientul. Adică, nu e ca atunci când lucrezi cu „meșterii buni la toate” care din scară interioară din lemn de fag aburit, îți scot „mai bine dărâmați etajul, ieșiți mai ieftin”. Nu, oamenii ăștia chiar știu despre ce vorbesc și propun mereu soluții cât mai aproape de visul clientului. Partea asta, cea emoțională, contează foarte mult în relația cu clientul. Legătura este serioasă și de durată și fiecare soluție propusă e unică. Până și o hală pentru un grajd e unică la ei. Prin culori, materiale, expunere. Că ei nu vin cu aceeași hală peste tot. Nici nu ar fi posibil. De exemplu, structura și compoziția solului diferă foarte mult de la un proiect la altul, pentru o hală mai lungă poate diferi de la un capăt la celalalt al halei, nu poate fi același tip de fundație.”

În sfârșit se oprește. Răsuflu ușurată, m-a cam amețit cu atâtea informații. Intre timp a început să ningă, e deja martie și încă ninge, unde sunt iernile de pe vremuri când aveai zăpadă de un metru de Crăciun și zambile de 8 martie? Unde?

„Păi vezi dacă ți-ai setat așteptările anapoda?”, îmi spune Toni.”Tu încă trăiești în trecut, între timp s-au produs modificări climatice, uite, cei de la Frisomat sunt întotdeauna realiști. Adică, când spun un termen, ăla e. Pentru că ei iau în considerare toate datele problemei și setează corect așteptarile clienților. De aceea au construit parteneriate solide, clienții cu care au lucrat îi recomandă și vorbesc despre ei numai în cuvinte de laudă : perfect, respectă termenele, chimie, calitate, seriozitate. Și știi de ce reușesc să -și respecte termenele? Pentru că nu depind de nimeni. De nici un alt furnizor. Au controlul complet pentru că produc totul, de la A la Z. Nu e ca și cum ai avea mobila de bucătăria aproape gata dar nu poți s-o montezi că n-a venit zugravul să repare perețiii.”

Aici îi dau dreptate lui Toni. Patru luni am spălat la cișmeaua din curte, pentru că zugravul n-a venit. A trecut vara până am găsit altul, recomandat de o verișoara din partea mamei. „Faină treabă a făcut omul ala”, îi zic eu lui Toni, „omul sfințește locul, asta e clar”.

„Exact ăsta e și principiul pe care și-au clădit cultura cei de la Frisomat „, continuă Toni,”pentru că azi, în România, nu mai există scoli profesionale și, în general, nivelul educației e foarte slab, Frisomat își pregătește oamenii în funcție de capacitățile și de dorințele fiecăruia. De aceea au astăzi oameni angajați special pentru lucrul la înălțime, manipulatori specializați pe anumite tipuri de utilaje și exemplele ar putea continua dar ajungem la capătul străzii și trebuie să ne despărțim. Eu la stânga, Toni la dreapta. Casa gard în gard cu terenul cu bazinele e părăsită dar gardul e bun și cineva a lipit pe el un anunț. Se modifică iar Puz-ul. În zece ani s-a modificat de trei ori.

Sursa foto : Frisomat

Toni citește cu atenție anunțul, se conectează de pe telefon pe site-ul cu dosarul complet și, după vreo cinci minute de liniște, strigă „aici va fi o sală de sport marca Frisomat! Ei știu ce e acela un proiect hala metalica și știu și cum stau treburile cu obținerea autorizațiilor de tot felul, au colaboratori specialiști pe subiect în toate locurile în care au proiecte și sunt alături de client în genul acesta de demers administrativ”.

Toni e genul de om care mereu a construit vise. Eu am așteptat mereu ca alții să le construiască pentru mine. Pe modelul „giver-taker” formăm un binom formidabil împreună. Când termină de visat îl invit la o cafea. Nu mă refuză. Are atatea lucruri de povestit…

Articol scris pentru Spring Superblog 2021, proba Frisomat

Un gând despre „Păi oare n-ar fi fain ca-n loc de broaște să fie aici o sală de sport acoperită?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s