Este o zi ca oricare alta. Dă să plouă, apoi se răzgândește și ca, să-mi facă în ciudă, miroase a supă cu găluști. Stau în bucătăria proaspăt renovată și amenajată și îmi amintesc de bunica. De la ea au început toate. Ea era un om extrem de practic. Eu sunt mereu cu capul in nori. Unii oamenii se nasc artiști, alții visează toată viața să devină.
Pentru toți ceilalți, și nu numai pentru ei, există Franke
Pe vremea bunicii exista deja Franke, căci Franke există din 1911, dar bunica nu auzise de ei. Nu avea cum să audă, pe vremea aceea nu existau incă home decor influencerii și ziarele scriau despre cu totul altceva.
Important pentru bunica pe vremea aceea era să aibă o bucătărie mică în care să poată pregăti „dintr-ale gurii”. A fost până la urmă să fie o bucătărie de dimensiuni rezonabile, cu un pat așezat pe o podea roșie, o sobă gri cu plită neagră pe care stătea așezat un fier de călcat negru încălzit la flacără și câteva corpuri de mobilă de un galben stins. Dar n-a fost să fie Franke.
Franke a fost cat pe ce sa fie pe vremea mamei
Prin anii nouăzeci, bucătăria de pe vremea bunicii a suferit prima mare renovare. Podeaua roșie de lemn a fost înlocuită cu o gresie care să țină la praf, chiuveta ciobită de fontă a fost înlocuită cu una mai ușoară, din aluminiu, iar soba Vesta a fost dată de pomană. În locul ei a apărut un aragaz alb din tablă subțire, care se zgâria mult prea ușor și un cuptor prost calibrat.
Nici una dintre acestea nu au fost să fie însă Franke. Pentru că în anii nouăzeci home decor influencerii abia se nășteau. Drept pentru care, bucătăria mamei a ieșit practică, dar complet inestetică.
În ceea ce mă privește, eu auzisem de Franke de la niște prieteni
Când mi-a venit și mie vremea să decid, am decis să refac complet bucătăria bunicii, cu Franke. Avem buget ilimitat si o imaginatie cat casa.
Sursa foto : Franke
Mi-a trebuit mult timp să fac planul de bătaie și să decid ordinea în care vor dispărea toate lucrurile vechi. Din momentul în care am hotărât să-mi refac bucătăria până în momentul în care toate celelalte s-au așezat, firesc, la locul lor, au trecut fix patru luni, o iarnă gri cu cer mereu acoperit și-un martie nepăsător.
Prima schiță mentală am desenat-o într-o seară de vară, așezată comod pe banca din spatele casei. Atunci, cu ochii lipiți de soarele care apunea, cu gândul lăsat să zburde hai-hui printre tone de amintiri, atunci am decis că va fi o bucătărie retro, funcțională, cu un ceas mare, ca de gară, agățat pe un perete acoperit cu piatră gri, cu un tavan fals zugrăvit în alb, din care vor atârna două lămpi portocalii și cu trei ghivece mici pe un pervaz.
O bucătărie perfect adaptată modului meu haotic de a mă învârt în cerc.
Sursa foto : Franke
Pentru că sunt un fel de poet căruia ideile îi vin în cele mai neașteptate momente, am nevoie de o suprafață de rotire. Tocănițele cele mai gustoase îmi ies numai în urma unor cercuri cu rază variabilă. Pe gresia mamei, cea care ținea la praf, alunecam. Mi se întâmpla de multe ori să mă opresc într-un punct al cercului și să mă sprijin de ușa dulapului, ca să nu cad. Erau momentele în care se ducea naibii tocănița și dulapul, de un maro prea închis, căpăta zece urme de degete în plus.
Apoi încercam să reconstruiesc cercul. O ideea lăsată de izbeliște era o idee pierdută. Uneori mă învârteam până amețeam și atunci îmi spuneam că până și creația are o durată de viață limitată în timp și în spațiu.
Atunci mă decideam să pun o bucată de carne de porc într-o tavă neagră și, pentru că aragazul mamei era puțin prea înclinat spre stânga și nu avea reglajul de temperatură ajustabil, reușeam constant friptura perfect arsă la tavă.
Alteori mi se făcea o poftă teribilă de o ciorbă ardelenească cu afumătură și atunci începea distracția cu chiuveta. Cu chiuveta și cu oala de ciorbă care nu încăpea în chiuvetă . Cu chiuveta, cu oala de ciorbă care nu încăpea în chiuvetă și cu bateria de apă, prea puțin înaltă.
Din toate aceste motive si din multe altele, am decis să refac complet bucătăria bunicii, cu Franke.
În noua mea bucătărie podeaua va fi din lemn, chiuveta va fi mare, bateria va avea înălțimea corespunzătoare, cuptorul va avea reglaje de temperatură și mobila va avea tenta timpului. Un galben pal care să-mi amintească de bunica.
Când terminasem schița, se lăsase deja noaptea. Prima noapte a noii mele bucătării. A fost noaptea începând cu care am decis să-mi imaginez tot restul. Frigiderul, hota, cuptorul cu design retro, chiuveta rotundă și robinetul înalt, plita cu cinci ochiuri cu grătare din fontă. Toate, de la Franke.
Atunci, fără să vreau și fără și știu, atunci a început cu adevărat cariera mea de home decor influencer.
Sursa foto : Franke
De fapt și de drept influencer am devenit incepand cu a doua zi după. În fiecare dimineață mă trezeam și zâmbeam vieții cu o nouă idee : „azi voi proiecta colțul cu chiuveta” le spuneam prietenilor și, ca să mă creadă pe cuvânt, îi invitam la cafea și le povesteam pe îndelete totul : „va fi o chiuvetă bucătărie din fragrant, cu ioni de argint introduși în procesul de fabricație. O chiuvetă rezistentă la șocuri termice și mecanice. Genul de chiuvetă care nu se zgârie niciodată, nu se fisureaza și nici nu se sparge. Cam așa va fi chiuveta mea”, continuam să le spun prietenilor mei și apoi treceam la bateria Franke Antea de culoare sahara, cu duș extractibil. Eram atât de entuziastă și le povesteam atât de frumos colorat în cuvinte și imagini, încât prietenii mei plecau de fiecare dată convinși. Și ei, când va fi să-și refacă bucătăria, vor folosi produse Franke.
Sursa foto : Franke
În altă zi le vorbeam despre un cuptor Franke Country bazat pe technologia Dynamic Cooking .”Îl voi pune fix în locul vechiului aragaz strâmb și deasupra voi monta o plită “Frames by Franke” cu suporturi special create pentru oalele de gătit mai mari”.
Prietenii căscau ochii mari și încercau să-și imagineze oalele într-un echilibru perfect pe plită. Cum ar putea fi posibilă manevrarea oalelor în toate direcțiile fără să se încline și să se verse? “Cu Franke totul este posbil” le spuneam și continuam să le povestesc despre combina frigorifică incorporabilă FCB 320 NR V A+ pe care o voi așeza în colț, lângă fereastra ce dă înspre grădină.
Apoi le spuneam să închidă ochii și să-și imagineze tot acel spațiu agățat de o clipă. Din acel moment totul devenea posibil. Si pentru ei, și pentru mine.
***
Stau în bucătăria proaspăt renovată și amenajată și îmi amintesc de bunica. De la ea au început toate. Ea era un om extrem de practic. Eu sunt mereu cu capul în nori. Decid deodată să devin ca bunica. Nu mă mai învârt în cerc, nu mai alunec pe gresia veche, nu mai ard fripturi la tavă, nu mai îndes cu disperare oale în chiuvetă. Nu mai am cum. Unii oamenii se nasc artiști, alții visează toată viața să devină. Pentru toți ceilalți, și nu numai pentru ei, există Franke. Deschid frigiderul, caut din ochi morcovii, caut din ochi ceapa, caut în congelator aripile de pui, adaug puțin pătrunjel tocat și, după o jumătate de oră, gândesc și sorb cu gândul la bunica. Este o zi ca oricare alta. Dă să plouă, apoi se răzgândește.
Articol scris pentru Spring Superblog 2020, proba Franke
A republicat asta pe Abisuri.