Democrația este și despre dreptul de a te exprima public

Încep brusc, brutal și nu foarte abstract. Democrația este despre dreptul de a te exprima public. Este despre dreptul la o opinie personală într-un spațiu public. Necenzurat și egalitar. Este despre libertatea de a avea un ideal și a-l exprima. Democrația nu este despre a avea câștig de cauză sau nu. Acolo este despre regula sistemelor. În realitate, faci parte dintr-un sistem, dar nu ai întotdeauna dreptate. Majoritatea decide, tu doar contribui în felul tău.  Teoria sistemelor este clară : există un procentaj de la care poți avea o șansă de a avea câștig de cauză. Că ai dreptate sau nu, asta ține doar de numere. De echilibru sau de dezechilibru. Cum îți e să-ți fie norocul! 

Dacă vrei să încerci să schimbi numerele, e dreptul tău. În principiu, poți considera drept  cauză nobilă aceea de a încerca să schimbi numerele. În practică, depinde tot de numere. De numere și de mentalitate. Dar asta nu ține de democrație. Ține de teoria sistemelor. De democatie ține doar dreptul la opinie, egalitatea, proprietatea, libertatea. Tot restul e o chestiune de loc și de noroc.  Despre scara ta de valori care este sau nu compatibilă cu sistemul din care faci parte. Pare jalnic și chiar este. Dar asta este teoría sistemelor. Sistemul dărâmă!

L’image contient peut-être : 1 personne, foule et plein air

Sursa foto : Arhiva personală

Voi, ăia crescuți cu cheia de gât, pe voi nu v-a dărâmat sistemul de atunci? Nu v-ați fi dorit, atunci, să puteți lansa o petiție online să schimbați sistemul? Nu v-ați fi dorit atunci dreptul la referendum ? Recunoasteți, doar știți despre ce vorbesc! Ați crescut dărâmați atâta vreme cât nu ați întrunit numărul necesar. În felul vostru, v-ați opus. În felul vostru, ați acționat. Dar, atunci, demult, degeaba. Sistemul avea regulile lui și nu exista democrație. Voi doar șopteați pe vremea aceea si vă educați copii să nu fie ca voi. A mers ? Habar nu am. Pare  că nu prea. Copiii voștri au preferat  să plece „dincolo”. Ei n-au  putut accepta să îndure ca voi.  Și asta tine  de democrație, e dreptul fiecăruia de a vedea altceva . Doar că n-a fost  fie asa cum ați  fi vrut voi să fie. Asta nu ține de democrație. Asta ține doar  de valorile fiecăruia.

Sursa foto : Democracy Mania

“Fiecare vot contează”. Desigur. Despre asta e democrația. Și democrația există în România. Nu râdeți, există, dar voi, cei care credeți că nu există, faceți o mare confuzie. Lucrurile nu se mișcă așa cum ați vrea voi să se miște pentru că nu ar exista democrație. Se mișcă așa cum se mișcă pentru că lucrurile respectă doar teoría sistemelor. Nu confundați! Și “ceilalți” au dreptul la exprimare. Și chiar se exprimă ! 

Problema în România nu este aceea că nu există democrație.  Problema este teoria sistemelor și spiritul civic. “Niște numere” vă spuneți și dați vina pe democrație. Democrația există dar, în cazul în care vă simțiți minoritari, o aplică doar ceilalți. Cei pe care îi considerați majoritari. Dacă vreți să schimbați ceva în România, încercați să îi faceți pe cei ce simt că voi să își exercite dreptul la cuvânt. E simplu, nu? Ați încercat vreodată ? Probabil că aveți multe de spus în urmă experienței. “Puterea exemplului” nu ține de democrație. Și “ceilalți” au dreptul la libertatea de exprimare. Diferența dintre „voi” și „ei” ține de idealuri. Idealul ține de valori și valorile țin de educație. De cei șapte ani de acasă și de anturaj. Despre asta este vorba, recunoașteți!

L’image contient peut-être : 1 personne, foule, ciel et plein air

Sursa foto : Arhiva personală

Vreți o țară ca afară dar faceți uneori mici concesii. Asta nu ține de democrație, ține de voi. Vreți să schimbați lumea după forma și asemănarea voastră ? Lăsați ipocrizia la o parte și recunoașteți că, uneori, nu faceți nici voi față sistemului. Să ridice mâna sus cine nu a citit vreodată o carte în format PDF pe care n-a plătit-o. Câți sunteți să recunoașteți asta? Niciunul? Asta nu ține de democrație, ține de mentalitate. Să iasă în față cei ce nu au dat niciodată șpagă să obțină un act mai repede. Sau să intre în față. În fine, știți voi. Nimeni? Asta nu ține de democrație ! Aveți dreptul să ieșiți în piețe să vă exprimați public opinia. Nu asta lipsește in România. Democrația există. Problema sunt numerele și spiritul civic. Unii preferă să viseze la o țară ca afară și să tacă. Alții să arate cu degetul hoțiile celorlați și să fure, la rândul lor. Nu, nu democrația e de vină în Romania. De vină sunt numerele, spiritul civic, comoditatea și ipocrizia. Despre asta este vorba in România.

 Vreți o schimbare ? Încercați să schimbați prin puterea propriului exemplu. Asta nu ține de democrație. Vreți o țara că afară ? Încercați să adoptați aceleași reguli, veți vedea că e greu să faci anumite sacrificii. Asta nu ține de democrație. Asta ține de adaptabilitate. Democrația ține de dreptul la opinie, libertate, egaliate. Și  „ceilalți”, aceia pe care dați vina, au drepturi. Considerați că aveți dreptate și vă simțiți frustrat când mereu „câștigă ceilalți” ? Asta nu ține de democrație, ține de numere .

Sursa foto : Democracy Mania

Da, revenim mereu la numere. Numerele fac parte din teoría sistemelor. Da, și voi sunteți un număr, dar, atunci când nu aveți câștig de cauză, nu sunteți un număr destul de mare. Vreți un exemplu idiot? Vă pot da sute.

Primul exemplu, din mai multe sute de exemple idioate : mă înscriu, la un moment dat, într-un concurs de blogging creativ, scriu un text, iau notă mică, fac contestație, mi se răspunde, fac publică reacția mea pe grupul concursului, cu mulțumiri pentru răspuns, mi se spune că reactia mea la răspunsul sponsorului  nu e relevantă pentru a fi publicată pe grup. Era, totusi, dreptul meu să o public, si dreptul celorlalți să o considere irelevantă. Asta ține de democrație. Dreptul la o proprie opinie. Am greșit când am șters textul cu pricina. M-am lăsat răpusă de sistem. Sistemul e făcut din oameni care au, la rândul lor, dreptul la o opinie. Am greșit când am renunțat la propriul ideal, răpusă de primele două comentarii în contradicțiile cu propriile mele valori. Asta nu ține de democrație, ține doar de puterea mea de a face față sistemului. Mereu vor exista sisteme. Sisteme și numere. Totul ține de cine are câștig de cauză.  Tot niște numere …   

Sursa foto : Democracy Mania 

Dacă se poate face ceva? Desigur ! În primul rând, nu renunțați la valori și la principii. Asta e cel mai important. Un om fără principii este un om în bătaia vântului. Apoi, dacă doriți să schimbați ceva, încercați să nu faceți greșelile pe care le reproșați celorlalți. Asta nu ține de democrație, ține de voi. Cam asta ar fi. Totul ține de numere, de teoria sistemelor, de comoditate și de simțul civic. Tot restul există si în Romania.

Desigur, acest text este doar o părere personală, expusă public, cu care puteți să nu fiți de acord. E dreptul vostru și îl puteți exercita în Romania.

Articol scris pentru Superblog 2019, proba Democracy Mania

 

Un gând despre „Democrația este și despre dreptul de a te exprima public

Lasă un comentariu